Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az összes budapesti kerületben lesz kormányablak
György István fővárosi kormánymegbízott szerint „a következő öt év lesz az új rendszer pudingpróbája”

Az új közgyűlési modellben a kerületi polgármesterek közvetlenül ráláthatnak a főváros ügyeire, a kerületi témák hangsúlyosabban jelenhetnek meg. A reformokkal párhuzamosan nyílnak a budapesti kormányablakok. György István a Rádió Orient műsorában kiemelte, minden kerületben terveznek egyablakos ügyintézési pontot. A fővárosi kormánymegbízott hozzátette: emellett kiveszik részüket a Nemzeti Innovációs Stratégia elkészítéséből és a 3-as metró felújítási munkálataiból is.


Nagyobb szerepet kapnak a kerületek

György István szerint a közigazgatási reform két ága, az államigazgatási és az önkormányzati rendszer átalakítása egyaránt sikeresnek mondható. Az előbbi terület átalakítása során a hatásköri átcsoportosítások, a járási-, kerületi- és kormányhivatalok felállása egy járásnyira helyezte az államot az emberekhez. Budapest Főváros Kormányhivatalának újdonsült vezetője elmondta, a kormányablakokban egyre több ügyet intézhetünk. Hozzátette, folyamatos a további integrálható ügyek vizsgálata.

A volt városüzemeltetésért felelős főpolgármester helyettes kiemelte, az önkormányzati reform során az államhoz kerültek egyes feladatok, továbbá a fővárosban is új közgyűlési modell alakult ki. Az új ciklusban a kerületi polgármesterek automatikusan tagjai a fővárosi közgyűlésnek. Emellett 9 fő kompenzációs listáról kerül be a budapesti fórumba. „Az új struktúrában közvetlenebb rálátásuk lesz a kerületi polgármestereknek, továbbá a kerületi ügyek eredményesebben jelenhetnek meg a fővárosi szinten” – a Rádió Orient vendége kiemelte, Budapest Főváros Kormányhivatala több mint 4400 embert foglalkoztat. A hatalmas személyi állomány mellett az ellátott hatáskör szintén nagyon széles: az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése, a jegyzői másodfokú feladatok ellátása, 13 szakigazgatási szerv összefogása mellett az 550 fős törzshivatalt irányítja. Az újdonsült vezető kiemelte, a kollégákat az esetleges problémák jelzésére biztatják. Ezeket a jövőben akár jogszabály módosítási javaslatként a Miniszterelnökség elé terjeszthetik. 


Informatikai fejlesztésre van szükség

Az államigazgatási reform egyik fő vonala a kormányablakok átadása. A fővárosban 2014 őszéig négy első és hat második generációs ügyintézési pontot adtak át. A kormánymegbízott további feladatként jelölte meg újabb kormányablakok nyitását, valamint az informatikai rendszer és az internetes bejelentkezés fejlesztését. „Hét további kormányablak tervezése történt meg, most az építési kivitelezés következik. Emellett a jövőben minden kerületben szeretnénk kormányablakot nyitni.”

A kormányhivatalok feladatai a nemzeti innovációs stratégia kapcsán tovább növekednek: a hivatalok lesznek az uniós K+F források lehívásához szükséges stratégia elkészítésének koordinátorai. György István elmondta, szeptemberben gyorsított folyamat keretében, a gazdasági élet szereplőinek részvételével készül el az S3 terv. Kiemelte, Budapest eddig az innovációs források 70 százalékát kapta meg – a főváros így országos szinten a legjobban teljesített.


Legalább 2-3 év a 3-as metró megújulása

A fővárosi kormányhivatal feladatai közé tartozik a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások kezelése. A kormánymegbízott példaként a Várkert Bazár előtti terület rendezését, a Fradi stadion építését, valamint a Kossuth tér újjászületését emelte ki. A 3-as metró felújítása szintén nagy jelentőségű projekt. György István elmondta, a vonal megújítása összesen 200 milliárdos forrásigényt jelent, amelyből 100 milliárd az infrastruktúra és 60 milliárd a szerelvények megújítása. „Években mérhető folyamatról beszélünk, a legoptimistább verzió szerint is 2-3 év a metró kocsik megújulása.”

Forrás: OrientPress Hírügynökség
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu