Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

FVB: jogellenesen használták fel a főváros címerét
A Főpolgármesteri Hivatal fellebbezni fog az Fővárosi Választási Bizottság döntése ellen

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) 2014. szeptember 22-i elsőfokú határozatában úgy ítélte meg, összességében jogellenes a fővárosi önkormányzat címerének használata Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének plakátjain. A Főpolgármesteri Hivatal fellebbezni fog az FVB döntése ellen.


A testület szerint a választási plakáton nem rendeltetésszerűen használták a főváros címerét. A város több pontjára kihelyezett plakáton „Tarlós István főpolgármester” felirat, a főváros címere és az önkormányzati választás időpontja látható. Az FVB határozatával részben elfogadta a Fővárosi Választási Iroda javaslatát a jogszabálysértés megállapításáról.

Két kifogás érkezett a testülethez, az egyiket az Együtt – A Korszakváltók Pártja, a másikat a Magyar Liberális Párt tette. A két kifogást az FVB összevonta és együtt tárgyalta, ám végül két azonos tartalmú határozatot hozott.

A kifogásokat tevők három jogszabálysértés megállapítását kérték, de azt a testület csak egyben tartotta megállapíthatónak. Az elsőt, a fővárosi címer használatát azért nem találták jogsértőnek, mert a vonatkozó önkormányzati rendeletet a választási bizottság nem vizsgálhatta. Az FVB szerint továbbá azért nem állapítható meg az esélyegyenlőség sérelme, mert senki mást sem tiltottak el a címer használatától. A testület azért állapította meg a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét, mert a főváros címere közhatalmi jelkép, és ezért egyetlen jelölt sem használhatja a választási kampányban. A testület 6:1 arányban hozta meg a határozatát, amellyel szemben jogorvoslatért a Nemzeti Választási Bizottsághoz lehet fordulni három napon belül.


A Főpolgármesteri Hivatal fellebbezni fog

A Főpolgármesteri Hivatal közleményben reagált, mint írták, politikai döntésnek tartják a határozatot. Szeneczey Balázs, Tarlós István kampányvezetője azt közölte, hogy „a négy ellenzéki főpolgármester-jelölt delegáltból, két független szakértőből, valamint egy kormánypárti delegáltból álló Fővárosi Választási Bizottság nem vizsgálta, hogy a címer használata megfelel-e a jogszabályoknak, vizsgálta azonban, hogy sérti-e az esélyegyenlőség elvét, valamint a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

A Választási Bizottság megállapította, hogy a címer használata nem sérti az esélyegyenlőség elvét, a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményével kapcsolatban megállapította, hogy a főpolgármestert nyilvánvalóan megillető címerhasználati jogot és lehetőséget úgy használták fel, hogy az főpolgármester-jelöltként történő egyidejű népszerűsítését is szolgálta.”

Úgy gondolják, hogy a testület összetételéből adódóan eredendően politikai döntés született, mellyel nem értenek egyet. „Nem sértettük meg a választási törvény alapelveit. Fellebbezünk és kiállunk igazunkért a független magyar bíróság előtt is” – írták.

A Magyar Liberális Párt pénteken jelentette be, hogy a választási bizottsághoz fordul jogorvoslatért, ha a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje nem távolíttatja el plakátjait, amelyeken Budapest címere szerepel. A Főpolgármesteri Hivatalon még aznap válaszul azt közölte, Tarlós Istvánt nemcsak jogszabályi, hanem erkölcsi, etikai értelemben is megilleti a fővárosi címer használatának joga.

Forrás: MTI - MNO

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu