Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közfoglalkoztatottakra cserélik közalkalmazottakat?
A SZEF alelnöke szerint előfordul, hogy létszámcsökkentés címén egyes munkaköröket „kiszerveznek” az önkormányzatok

Az állam pénzzel is támogatja, ha az önkormányzatok létszámcsökkentést hajtanak végre. Egy szakszervezeti vezető szerint így végképp megéri olcsó közmunkásokat alkalmazni, hiszen a leépítéssel kapcsolatos kiadásokat sem a helyhatóságoknak kell fedezniük - írja a Népszabadság.


Átvállalja az állam az önkormányzatoktól a létszámleépítés költségeinek 75 százalékát, de személyenként legfeljebb négymillió forintot - derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent belügyminiszteri rendeletből.

Erre a célra az idei költségvetési törvény 4,2 milliárd forintot irányoz elő, így ezer fő menesztését mindenképpen finanszírozza a büdzsé. Ha azonban fiatalabbakat bocsátanak el, akiknek alacsonyabb a fizetése, és ezért számukra kisebb végkielégítés jár, állami támogatással akár kétszer ennyi embert is kirúghatnak.

A támogatási kérelmek elbírálására a belügyminiszter bizottságot hoz létre, amelybe két tagot ő, míg az államháztartásáért, a foglalkoztatáspolitikáért, az oktatásért, a szociálpolitikáért és az egészségügyért felelős miniszterek egy-egy főt delegálhatnak. A támogatásra eséllyel az a helyhatóság pályázhat, amely egyebek mellett vállalja, hogy a megszüntetett álláshelyet öt éven belül nem állítja vissza.

Nincs ebben semmi újdonság, hiszen - ahogyan némi cinizmussal elnevezték - a települési önkormányzatok helyi szervezési intézkedéseihez kapcsolódó támogatást évek óta igényelhetik az önkormányzatok - mondta a Népszabadság érdeklődésékre Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) alelnöke.

Ezzel kapcsolatban azonban szerinte legalább két súlyos probléma vetődik fel. Az egyikre hosszú ideje nincs válasz - tette hozzá -, mert sem az állam, sem a helyhatóságok nem tudják, hogy az önkormányzatok feladatainak ellátásához tulajdonképpen hány emberre lenne szükség.

Az érdekvédő szerint van egy új keletű gond is: tarthatatlan és embertelen gyakorlat, hogy állami vagy önkormányzati feladatokat közszolgák helyett közmunkásokkal végeztetnek el. Vagyis: formálisan létszámcsökkentést hajtanak végre, miközben csak annyi történik, hogy egyes munkaköröket „kiszerveznek".

A hatósági területen erre Fehér József szerint természetesen nincs lehetőség, de szinte minden más - például könyvviteli és más adminisztratív - tevékenységet elláthatnak közfoglalkoztatottak is. Szerinte az sem jelent gondot, hogy a főállásban foglalkoztatott közszolga menesztése után ugyanazon munkakört formálisan nem állíthatják vissza, mert csak elnevezés kérdése az egész.

Fehér József ezzel kapcsolatban leszögezte: a közmunkások esetében egészen mások a foglakoztatási feltételek, hiszen ők jóval olcsóbb munkaerőnek számítanak, s a bérüket sem az önkormányzatoknak kell fedezniük, ráadásul őket bármikor el lehet bocsátani, és még végkielégítést sem kell fizetni nekik.

Az önkormányzatok néhány esztendeje nagyjából 450 ezer főt foglalkoztattak, az oktatási és egészségügyi intézmények államosítása után viszont már kevesebb, mint kétszázezer köztisztviselőnek és közalkalmazottnak adnak munkát. A leépítésekre idén kilátásba helyezett összeg így az e szférában dolgozók legfeljebb egy százalékának elbocsátását fedezik.

Forrás: Népszabadság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu