Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közel négymilliárd a vidéki múzeumok támogatására
Halász János: kulturális rendszerváltás volt a közgyűjtemények finanszírozásának átalakítása
Kulturális rendszerváltásnak is nevezhető az a strukturális átalakítás, amely a közgyűjteményeket érintette, és amely a finanszírozásukat kiszámíthatóvá és emelkedő mértékűvé tette - hangoztatta 2014. február 25-én, Kőszegen Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kultúráért felelős államtitkára.

Régóta várt változás következett be azzal, hogy a múzeumok és a könyvtárak, amelyek Halász János szavai szerint „a helyi identitás letéteményesei", az önkormányzatokhoz kerültek, ennek a változásnak pedig „a közgyűjtemények és az emberek egyaránt a nyertesei".

Az államtitkár hangsúlyozta: az állam kiszámítható és emelkedő összegű finanszírozást biztosít a közgyűjtemények fenntartására és fejlesztésére. Rámutatott: a könyvtárak még mindig az 1950-es években kialakított struktúrában működtek, amely már nem felelt meg a kor követelményeinek, főleg a kistelepülések közgyűjteményeinek fenntartása esetében. Az új könyvtári ellátó rendszer a megyei hatókörű könyvtáraknak külön támogatást nyújt az 5 ezer fő alatti települések könyvtári hálózatának fenntartásához - emelte ki Halász János.

Az államtitkár ismertetése szerint a 2013-ban a vidéki kistelepüléseket ellátó könyvtári hálózat 1,7 milliárd forintnyi támogatást kapott, az idén pedig ez az összeg 1 milliárd 820 millió forint lesz, tehát tovább emelkedik. Hozzáfűzte: a megyei hatókörű könyvtárak fenntartására, működésére 2,8 milliárd forintot fordítottak, a támogatás szintén több mint 100 millió forinttal emelkedik az idén.

Hasonló változás történt a múzeumok esetében is, elmondása szerint 2013-ban 212 múzeum került ismét az önkormányzatokhoz, sok esetben azokhoz a helyi közösségekhez, amelyek a múzeumokat annak idején létrehozták. A strukturális változtatással együtt a múzeumi területen is megjelentek új támogatási források, 2013-ban például több mint 1 milliárd forintot biztosítottak olyan vidéki, főleg kisvárosi és községi múzeumok fenntartására, amelyek korábban semmiféle támogatásban nem részesültek. Ez a keret az idén további 45 millió forinttal bővül - fűzte hozzá az államtitkár.

Halász János bejelentette: 2014-ben is folytatódik az a múzeumi szakmai fejlesztési program, amelyre tavaly 300 millió forintnyi, idén pedig már 340 millió forintos pályázati keret áll rendelkezésre. Ha mindezekhez hozzáadjuk azt a 2,4 milliárd forintot is, amivel a megyei hatókörű múzeumok fenntartásához hozzájárul az állam, akkor elmondató, hogy összesen közel 4 milliárd forintot fordítanak a vidéki múzeumi rendszer támogatására - szögezte le az államtitkár.

Halász János kiemelte: az átalakítás célja, hogy a helyi könyvtárak, múzeumok és művelődési házak minél több és minél színvonalasabb programot kínáljanak az embereknek, hogy a legkisebb települések lakói számára is hozzáférhetővé tegyék a kulturális szolgáltatásokat.

Forrás: EMMI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu