Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ismét három új nemzetiségi listát regisztrált az NVB
Négy nemzetiségnek várhatóan már lesz szószólója a Parlamentben

Újabb három nemzetiségi listát, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, az Országos Ruszin Önkormányzatnak és a Szerb Országos Önkormányzatnak az országos listáját vette nyilvántartásba 2014. február 27-i ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Miután az NVB február 25-én már nyilvántartásba vette az első - az Országos Lengyel Önkormányzat által állított - nemzetiségi listát, négy nemzetiségnek várhatóan már lesz szószólója a Parlamentben.


A német nemzetiség országos listáját Heinek Ottó, az országos önkormányzat elnöke, a ruszinok listáját Giricz Vera, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke, a szerb nemzetiség listáját Alekszov Ljubomir, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke vezeti. Az NVB kedden már nyilvántartásba vette az első - az Országos Lengyel Önkormányzat által állított - nemzetiségi listát.

A románoknak nem sikerült

A négy nemzetiségnek így várhatóan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választó érvényes szavazatot ad le a nemzetiségek listájára április 6-án.

Az Országos Román Önkormányzat országos listájának nyilvántartásba vételét az NVB elutasította, mert a listán szereplő három jelölt közül egynek nincs passzív választójoga a nemzetiségi választásra, azaz nem választható. A nemzetiségi nyilvántartásba vételre benyújtott kérelemben külön fel kell tüntetni, hogy az országgyűlési választáson nemzetiségiként kíván részt venni a kérelmező, ebben az esetben ez nem történt meg, ezért nem is lehet rá szavazni a nemzetiségi választáson.

Mivel a román nemzetiségi listán így csak ketten maradtak, az NVB a listát nem fogadhatta el, hiszen a törvény legalább három jelöltet határoz meg a listaállítás feltételeként.

A legtöbbeknek tíznél kevesebb voks elég

Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok jogosultak arra, hogy országos nemzetiségi listát állítsanak. A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása volt szükséges. A németek esetében ez 31, a ruszinoknál 3, a szerbeknél 2, a lengyeleknél egyetlen ajánlás elegendő volt az országos lista állításához. A legtöbb nemzetiségnek tíznél kevesebb érvényes ajánlásra van szüksége a listaállításhoz.

A szószólóhoz egy szavazat is elég

A nemzetiségi szószóló - ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választó érvényes szavazatot ad le a nemzetiségi listára - a lista első helyén szereplő jelölt lesz.

Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok akkor küldhetnek - szavazati joggal nem rendelkező - szószólót az Országgyűlésbe, ha nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni. Kedvezményes mandátumot akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét. Az országos nemzetiségi önkormányzatok március 4-éig gyűjthetnek aláírást, és addig jelenthetik be országos listájukat az NVB-nél.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu