Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A „müki” komoly segítséget jelent a településeknek
Gémesi György szerint bár nincs annyi forrás, amennyi kellene, a költségvetések elfogadása egyelőre zökkenőmentes az országban

Február végéig kell elfogadniuk az önkormányzatoknak a helyi költségvetéseket. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint habár idén nem kaptak több forrást a települések, eddig nem jeleztek problémát a képviselő testületek az országban. Mint Gémesi György a Rádió Orientben elmondta, komoly segítséget jelent a 2014-től új néven visszahozott „önhiki", amely a működőképesség megőrzését szolgálja.


Gödöllő költségvetését 7,4 milliárd forint bevétellel és ugyanekkora kiadással fogadta el a képviselő testület. A polgármester szerint ez nagyjából ugyanakkora, mint tavaly. „Picit átrendeződtek a források, aminek oka az adósságkonszolidáció, ami viszonylag komoly összeget jelentett minden évben. Tehát a feladatfinanszírozás forrást vont ki, a konszolidáció otthagyott olyan összegeket, amivel tudunk gazdálkodni" - magyarázza a városvezető.

A bevételi oldalon körülbelül 1 milliárd forintot, tehát 15 százalékot tesz ki az állami hozzájárulás. A saját bevételek jelentős részét, mintegy három milliárd forintot pedig az iparűzési adóból származó összeg teszi ki. Mivel a helyi adók komolyabb tételt jelentenek, a feladatfinanszírozás többlet költségeire nem biztosít keretet az állam, amely így 300-400 milliárd forint kiesést jelent.

Gémesi György elmondta, idén két komoly fejlesztésbe kezd az önkormányzat: uniós forrásból korszerűsítik a városi szennyvíztisztító-telepet, valamint szeretnének építeni egy városi sportuszodát. Emellett olyan kisebb tételeket terveznek, mint az orvosi rendelő akadálymentesítése, illetve egy skate-park megépítése a fiatalok számára. A fejlesztésekhez természetesen szükség volna hitelre, de egyelőre nem gondolkoznak ebben. „Nem kalkuláltunk hitellel, megszabadultunk tőle, és amíg lehet nem is fogunk felvenni" - mondja Gémesi György.

A MÖSZ elnöke szerint az idei önkormányzati összbüdzsé valójában nem emelkedett a tavalyihoz képest, hiszen a kötelező béremelések biztosítása miatt kaptak nagyobb összeget. Bár nincs annyi forrás, amennyi kellene, a költségvetések elfogadása egyelőre zökkenőmentes az országban. Hangsúlyozta: a források és támogatások elosztásánál figyelembe kellene venni a települések saját feltételeit, mivel mások a fajlagos költségek.

Gémesi György komoly segítségnek nevezte az év elején bevezetett „mükit", a működőképesség megőrzését szolgáló támogatást. Ez tulajdonképpen a korábbi „önhiki"-nek (önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása) felel meg és „ez már szépen tud segíteni a kistelepüléseknek" - fogalmazott a MÖSZ elnöke, aki az önkormányzati létszámmal elégedett, a béremelések hiányát a rezsicsökkentés valós pozitív hatásaival enyhíti.

Gödöllő polgármestere fontos lépésnek nevezte az adósságkonszolidációból kimaradt települések kompenzálását. Azoknak a településeknek, akiknek nem volt tartozása, négy év alatt 50 milliárd forintot ad az állam. Gémesi György szerint erre szükség van ahhoz, hogy a rendszer működőképes maradjon, viszont célszerű lenne egy olyan megoldás, amely a szükségleteknek megfelelő finanszírozást tenne lehetővé. „Mindenféleképpen jó lenne, ha bevonnák az önkormányzati érdekszövetségeket, és valami grémium döntene a források odaítéléséről, és nem szubjektív szempontok játszanának szerepet" - véli a polgármester.

A kevés forrásból gazdálkodó települések többsége a kultúra területén húzza beljebb a nadrágszíjat. Gödöllő a kulturális intézményrendszer működtetésére 500 millió forintot fordít évente, erre a célra az állam 36 millió forintot ad. Gémesi György hozzáteszi: a tematikus évek rendezvénysorozat már negyedik évében jár idén Gödöllőn. „Volt már híres hölgyek Gödöllőn, volt a szecesszió éve tavaly és a barokk 2011-ben. Idén az első világháború kitörésének emléke adja önmagát".

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu