Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gödöllői „versenyző” az Európai Év Fája versenyen
A gödöllői vackor Magyarországon már nyert, szavazzon, hogy Európában is nyerhessen!

Február 1-jén kezdődik a közönségszavazás és ezzel elindul az immár negyedik alkalommal megrendezendő Európai Év Fája verseny. Idén tíz fára - köztük a Szent István Egyetem gödöllői Botanikus kertjében található vadkörtefára, a Mesebeli vén vackorra, amely a hazai verseny győztese lett 2013-ban! - és történeteikre lehet szavazni a www.treeoftheyear.org oldalon.


A gödöllői vadkörtefa, amely alatt állítólag Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot fogalmazta 

Az európai vetélkedőn idén tíz fa vesz részt, melyek saját hazájukban a közönség segítségének köszönhetően elnyerték az Év Fája címet. A bolgár, cseh, francia, ír, lengyel, magyar, olasz, skót, szlovák és walesi fákra 2014. február 1-től 28-ig lehet szavazni, a világon bárhol.

A résztvevő fák saját hazájukban több ezer szavazattal jutottak az élre, így várhatóan az európai forduló is szoros lesz. Az online szavazás február 1-én kezdődik és a hónap végéig tart. Az izgalmakat fokozandó a szavazás az utolsó héten titkos lesz, az eredményeket március 19-én teszik közzé Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

Az európai döntőbe jutott fák mind különlegesek: számos helyi és történelmi esemény szemtanújaként a körülöttük élő közösségek részévé váltak. A skóciai Pertshire-ből jelölt tölgyfa lombkoronája alatt Niel Gow XVIII. századi hegedűművész komponált, míg a szlovák kremnicai tölgynél megfordult II. József császár is. A lengyel Będomin tölgyfája csendben követte Józef Wybicki, a lengyel himnusz szerzőjének életét és állítólag a gödöllői vadkörtefa alatt fogalmazta meg Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot.

Az ezeréves bolgár szilfa Szliven város tengerszint feletti magasságának helyét jelöli, kortársa, a walesi Wrexham tölgye pedig tanúja volt egy Anglia és Wales közt lezajlott csatának. A zarándokhelyként ismert Fonte Colombo szentélynél álló molyhos tölgy pedig arról híres, hogy Assisi Szent Ferenc is gyakran imádkozott itt. A versenyben még egy hős fa is szerepel: a csehországi Višňová oltalmazó tölgye ugyanis két embernek adott menedéket a 2010-es árvíz idején. A ritkaságok kedvelőinek figyelmét pedig biztosan felkelti Írország legmagasabb szürke nyárfája vagy a bretagnei csenevész tölgy, melynek gyökerei egy galambdúc falába nőttek bele.

A nemzetközi verseny célja, hogy Európa érdekes fáit bemutatva felhívja a figyelmet azok védelmére, természeti és történelmi jelentőségére. A magyar szervezők több programmal is készülnek február hónapban a vén vackornál. ezzel is próbálják szorgalmazni hazánk lakosságát, hogy szavazzanak a gödöllői fára.

Kérjük, látogasson el a www.treeoftheyear.org oldalra és szavazzon Ön is, hogy a magyar fa nyerhessen!

Kapcsolat: Czóbel Szilárd, Szent István Egyetem Czobel.Szilard@mkk.szie.hu

Forrás: Ökotárs Alapítvány - godollo.hu
Fotó: Takács Gábor

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu