Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Minden harmadik pártot nyilvántartásba vett az NVB
Jelölőszervezetként jelentkezett már a német és az örmény önkormányzat

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az áprilisi parlamenti választásra eddig már minden harmadik pártot nyilvántartásba vett. A testület 2014. február 6-i ülésén jelölő szervezetként nyilvántartásba vették az első országos nemzetiségi önkormányzatokat is. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint 147 párt és 13 országos nemzetiségi önkormányzat, azaz 160 szervezet állíthatna jelölteket a parlamenti választáson.


Az Országos Bírósági Hivatal januári nyilvántartásában 147 párt szerepel: ez azt jelenti, hogy ennyien indulhatnának az április 6-ai országgyűlési képviselő-választáson, továbbá a 13 országos nemzetiségi önkormányzat, összesen tehát 160 szervezet állíthatna jelölteket a parlamenti választáson. A február 6-i összesítés szerint 57 pártot és két nemzetiségi önkormányzatot - az örményt és a németet - vette jelöltkénti nyilvántartásba az NVB.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat, a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez. A bizottságnak a bejelentéstől számított három napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a szervezet létezését, hogy pártként van-e bejegyezve, valamint adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett 45 jelölőszervezetet. A testület február 6-i ülésén további 12 pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: Új Dimenzió Párt (ÚDP), Új Magyarország Párt (ÚMP), Új Generációk Pártja (ÚGP), Helyreállítás Magyarországi Pártja (HMP), Szabad Választók Pártja (SZAVA), Kalózpárt, Centrum Összefogás Magyarországért (Centrum), Magyarország Jövője Párt (MAJP), Szövetségben, Együtt Magyarországért (SZEM), Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ), Új Független Párt (Független Párt), Társadalmi Szerződés Párt (Társ. Párt).

Az NVB ülésén még nem került napirendre a Jobbik nem sokkal korábban benyújtott, a termőföld védelme érdekében kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtő ív hitelesítése. A Nemzeti Választási Irodának öt napja van arra, hogy ellenőrizze, hogy a kezdeményezést aláíróknak van-e választójoguk, valamint azt is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala adatvédelmi nyilvántartásba vette-e a kezdeményezést.

Az NVB visszautasította a Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt (MDHP) nyilvántartásba vételét, mivel a bíróság közlése szerint csak január 29-én emelkedett jogerőre a párt nyilvántartásba vételét elrendelő végzés, ugyanakkor a választási eljárási törvény szerint csak a választás kitűzésekor (január 18-án) jogerősen bejegyzett pártok indulhatnak a parlamenti választáson.

Az NVB visszautasította a Nép Oldali Párt (NOP) nyilvántartásba vételét is, mivel nem az arra jogosult adta be a nyilvántartásba vételi kérelmet.

Az NVB nyilvántartásba vette jelölőszervezetként az Országos Örmény Önkormányzatot, miután az önkormányzat pótolta a szükséges papírt, amelynek hiányában január 31-én visszautasította a nyilvántartásba vételt a testület.

A testület ugyancsak nyilvántartásba vette jelölőszervezetként a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát.

Az országgyűlési választáson induló pártok számára nemcsak a parlamentbe jutás miatt fontos a jelöltállítás, hanem azért is, mert a pártként bejegyzett társadalmi szervezetek csak akkor működhetnek a továbbiakban pártként, ha el tudnak indulni a választáson, tehát ha a jelöltjeik felkerülnek a szavazólapokra.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi törvény ugyanis kimondja: a bíróság az ügyészség indítványára - a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával - megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu