Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hatmilliárdos hulladékfeldolgozó épül Kaposváron
A tervek szerint márciusban kezdődhet el a több mint 150 ezer embert érintő beruházás kivitelezése

Az Európai Unió támogatásával 6,2 milliárd forintból megépülő korszerű hulladék-feldolgozó megvalósításának ütemezéséről tájékoztatták 2014. február 3-án, Kaposváron a három évvel ezelőtt 118 településsel megalakult Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tagjait.


Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az ülés előtt újságíróknak elmondta: az előkészítő munkák már folynak, márciusban pedig elkezdődik a településekről begyűjtött hulladékot feldolgozó létesítmény építése. A somogyi megyeszékhely gesztorságával létrejött társulás elnöke hozzátette: a tervek szerint őszre elkészülő beruházással európai szintű, a lakosok számára megfizethető hulladékgazdálkodási rendszer működik majd a térségben.

A polgármester kiemelte: a beruházáshoz az önkormányzatoknak eredetileg 1,2 milliárd forint önrésszel kellett volna hozzájárulniuk, de egy sikeres pályázatnak köszönhetően ez az összeg 388 millió forintra csökkent, egy újabb pályázat révén pedig ez is megfeleződhet.

Szita Károly emlékeztetett arra, hogy az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió 100 százalékos támogatásával a társuláshoz tartozó 31 településen összesen 2,1 milliárd forintot költöttek a szeméttelepek felszámolására, az új hulladék-feldolgozó megépítésével pedig lehetővé válik egy korszerű hulladék-hasznosítási rendszer kialakítása. Ennek alapja, hogy a már a háztartásokban szelektíven válogatott hulladékot a feldolgozóban tovább válogatják, újrahasznosítják, a zöldhulladékot komposztálják, a nem hasznosítható éghető anyagokat pedig a beremendi cementgyár égetőjébe szállítják.

A több mint 150 ezer embert érintő beruházás fontosságáról szólva Kaposvár polgármestere kitért arra is, hogy az Európai Unió rendelkezése szerint 2016-tól a lerakott hulladék után tonnánként 12 ezer forintot kellene fizetni, ami azt jelenti, hogy ez 64 százalékkal emelné a hulladékkezelés díját. Hozzátette: a környezettudatos gondolkodás mellett ez is motiválta az önkormányzatokat, ezzel a beruházással ugyanis ez elkerülhető.

A kaposvári mellett Hőgyészen és Nagybajomban nyílnak hulladékudvarok, ahol ingyenesen átveszik a veszélyes hulladékot a lakosságtól.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu