Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hamarosan eldől „napos” települések versenye
Napkorona Bajnokság: idén kétszer annyi az induló, mint tavaly

Nemsokára megtudhatjuk, melyik magyar város, illetve falu jár élen a napenergia hasznosításában. A Napkorona Bajnokságban versenyző települések néhány hét múlva nemcsak a Napkorona-díjat nyerhetik el, de közülük hárman az európai versengésben is jó eséllyel indulhatnak majd. A Napkorona Bajnokság immár második éve támogatja a magyar önkormányzatok napenergia-felhasználásuk növelésére irányuló törekvését. A program sikerét jelzi, hogy idén már kétszer annyi település vesz részt benne, mint tavaly.


Vajon melyik település lesz a magyar bajnok a 148 induló közül? Melyik megye települései büszkélkedhetnek majd a legnagyobb vagy legaktívabb napenergia-felhasználással? Esélyes lehet Sopron, ahol a büntetés-végrehajtási intézet tetejére szereltek 200 négyzetméteres napkollektort, de sikerrel indul Szolnok is, ahol 27kW napelem látja el árammal a megyeházán dolgozókat, az országban elsőként egy műemlék épületen. Persze lehet, hogy az alig 480 lakosú Nagypáli lesz a befutó, ahol majdnem 1 négyzetméternyi napkollektor és több mint 10 W napelem jut minden lakosra.

Egy biztos: az önkormányzatoknak igyekezniük kell összegyűjteni az esélyeiket növelő pontszámokat, azaz minél több családi házon, vagy más épületen található napkollektort és napelemet kell számba venniük. Ehhez minden módszer megengedett. Sopronban a közterület-felügyelők kapták meg a feladatot, hogy ellenőrző útjuk során számolják össze a házak tetején szemmel látható berendezéseket, míg Pesterzsébeten az önkormányzat dolgozói jártak nyitott szemmel lakhelyük környékén és gyűjtötték össze a tetőkön pompázó napkollektorokat és napelemeket. Több település a helyi médiában rejlő lehetőségeket is felismerte a lakosság bajnokságba történő bevonására.

A Napkorona Bajnokság kiváló alkalom, hogy az önkormányzati vezetők megismertessék a lakossággal a napenergiában rejlő lehetőségeket, illetve követendő példákat mutassanak be. Egy önkormányzat, a közös árajánlatkéréstől a különböző kedvezményekig számtalan módon támogathatja a helyi törekvéseket.

A szervezők minden már csatlakozott, vagy még regisztráció előtt álló kis- és nagyvárost, települést és falut arra bíztatnak, hogy a májusi 4-i díjátadóig még gyűjtsék az adataikat. Nem csak azért, mert akár a prágai Parlamentben tartott európai eredményhirdetésen is részt vehetnek, hanem mert mindenképpen megéri a nap, a napenergia felé fordulniuk.

További információ: http://www.napkoronabajnoksag.hu/

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu