Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Újabb teher hárul az önkormányzatokra
Év végéig ki kell fizetni a tűzoltók elmaradt túlóradíját

Az év végéig ki kell fizetni a tűzoltók 2004. május 1. és 2007. december 31. közötti időszakra vonatkozó elmaradt túlóradíját - jelentette be április 11-én Kontrát Károly, a BM államtitkára és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. A pénz nagy részét a tűzoltóságok legtöbbjét fenntartó önkormányzatoknak kell majd kifizetniük, ami - Gémesi György, a MÖSZ elnöke szerint - további súlyos terheket ró az már most is „kivéreztetett" állapotban lévő szektorra.


A Belügyminisztérium számításai szerint ez mintegy 6,5 milliárd forint körüli összeg. A szakszervezetekkel pedig már meg is állapodtak a számítás módjában. A pénzből az állami tűzoltóságok munkatársainak körülbelül 72 millió forint jár, ezt az állam fizeti. A pénz nagy részét azonban az önkormányzatoknak kell majd kifizetniük, mert ők tartják fenn ugyanis a tűzoltóságok legtöbbjét - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Egy uniós irányelv alapján, 2004. május 1-jétől - Magyarország uniós csatlakozásától - itthon is 48 órára csökkentették a tűzoltók addig 54 órás heti munkaidejét, túlórákkal együtt. Azonban 2008. január 1-jéig az ezen felüli munkaórákat nem túlmunka díjként fizették ki. Több száz pert indítottak tűzoltók a pénzükért és a Legfelsőbb Bíróság elvi állásfoglalásában megállapította, hogy követelésük jogos.

Aki a teljes vonatkozó időszakban tűzoltóként dolgozott, az érdekképviseletek adatai szerint 350-400 ezer forintra, illetve annak kamataira számíthat. Bakondi György elmondta: a tárca számításai szerint 6,5 milliárd forintot kell kifizetni. Várhatóan - április 22-éig - több érintettel egyenként is meg kell állapodni a pénzösszegekről. Tűzoltóságonként 10 millió és 60 millió forint között mozog az összeg, a fővárosban azonban 823 millió felett van, mert itt több mint 1700 tűzoltó dolgozik.

Pintér Sándor belügyminiszter felkéri az önkormányzatokat, hogy év végéig fizessenek. Kontrát Károly és Bakondi György sem beszélt arról - újságírói kérdésre sem -, hogy a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok miből fogják kigazdálkodni ezt. Kontrát Károly annyit hozzátett: a kifizetések elmaradásáért nem tehetők felelőssé az önkormányzatok, mert a tűzoltók igényének jogosságát az előző kormányok vitatták és azt mondták, nem kell fizetni.

Gémesi György polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ez további súlyos terheket ró az amúgy már most is igen „kivéreztetett" állapotban lévő önkormányzatokra. „A tűzoltóságok finanszírozása valóban az önkormányzatokon keresztül valósul meg, de az államtól erre a célra kapott összeget egy az egyben továbbítjuk is a tűzoltóságokhoz" - mondta Gémesi György. „Abba az önkormányzat nem szólhat bele, hogy a tűzoltóság hogyan osztja be ezt a pénzösszeget. Amihez egyedül közünk van, az ingatlanok és ingóságok fenntartása és karbantartása. Hiába minden jó szándék, de év közben nincs mód kigazdálkodni ezt az összeget. Ha mégis jogszabállyal köteleznék az önkormányzatokat, akkor csak abban az esetben lehet ezt elfogadni, ha az ellátási területhez tartozó önkormányzatok arányos mértékben hozzájárulnának ennek az összegnek a kifizetéséhez." Ez Gödöllő esetében 27 települést és mintegy 180 ezer lakost jelent.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu