Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az Elvis Presley téren már csak pénzért lehet zenélni
Számos nagy horderejű kérdésről döntött a fővárosi közgyűlés

Több nagy horderejű kérdésről döntött a Fővárosi Közgyűlés április 27-i ülésén. A városatyák - egyebek mellett - 26 budapesti közterület átnevezéséről, a közterületeket életvitelszerű lakhatás céljára használók bírságolásáról, a szórólapozás és utcazenélés díjkötelessé tételéről, a 2017-es Világjátékok Gödöllővel közös megrendezésének megpályázásáról, valamint a főváros 2011 és 2014 közötti gazdasági tervének elfogadásáról hoztak határozatot.   


A Fővárosi Közgyűlés minősített többséggel, 18 igen, 12 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett elfogadta Tarlós István azon előterjesztését, amely a budapesti közterületek használatáról és rendjéről szóló rendeletet módosítja. Eszerint a jövőben díjkötelessé teszik a közterületeken történő utcazenélést, szórólapozást, valamint 50 ezer forintig terjedő bírsággal büntetik azt, aki a közterületet életvitelszerűen lakhatás céljára használja. Tarlós István bejelentette még, felkéri Somfai Ágnest (LMP), hogy lássa el a hajléktalanügyi biztos szerepét, s kapcsolódjon be a már folyó egyeztetésekbe is.

A városatyák döntöttek néhány, fővárosi kezelésben lévő kórház vezetői  tisztségéről is. Ennek értelmében a testület Dr. Golub Iván főigazgatói kinevezését 33 igen szavazattal meghosszabbította az Uzsoki utcai Kórház élén, míg a Szent Imre Kórház esetében 30 igen szavazat és két tartózkodás mellett úgy határozott, hogy az irányítást Dr. Bedros Róbertre bízza.

A Közgyűlés 30 igen és egy ellenszavazattal támogatta Csomós Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztését, amely szerint a magyar főváros is kandidál a hat év múlva sorra kerülő Világjátékok lebonyolítására. A négyévente zajló esemény általában 100-150 ország és 3500 versenyző részvételével kerül sorra, melyet több százezer, akár milliós nézőszám is kísér. A rendezvény egyúttal jelentős sport-, gazdasági és marketing értékekkel bír, egyben kiváló eszköz az orzságimázs építésére. A Világjátékok megrendezéséből egyébként Gödöllő is részt vállal, otthont adva néhány sportág eseményeinek.     

A képviselők elfogadták a főváros 2011 és 2014 közötti gazdasági tervét is, amelyben öt új adónem bevezetését is felvetették. Ennek megfelelően vizsgálják, hogy bevezethető-e a dugódíj, a vigalmi adó, a tűzoltási járulék és ingatlan-értéknövekedési adó. Az említetteken kívül területfejlesztési alapot is létrehoznának. Az indítvány szerint az új helyi adók kivetésének gazdaságfilozófiai alapja az, hogy ha egy gazdasági szereplőnek, vagy a lakosság bizonyos csoportjának kifejezetten a főváros pénzéből létrehozott és működtetett szolgáltatásból, adottságból származik valamilyen különleges előnye, akkor ebből Budapestnek is részesednie kell.     

Júniustól 26 budapesti közterületnek változik meg a neve. Tarlós István főpolgármester előterjesztését 21 igen és 3 ellenszavazattal (LMP) fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, míg a szocialista képviselők távol maradtak a voksolástól. Amint a városvezető közölte, javaslata nyomán lehetővé válik a múlt rendszer által preferált, a rendszerváltás után 21 évvel azonban már kevésbé elfogadható közterület-elnevezések megváltoztatása. A közgyűlés döntése értelmében utca vagy tér viselheti majd a legendás Aranycsapat egyes elhunyt tagjai (Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József), valamint a szintén világhírű labdarúgó, Dalnoki Jenő nevét, de méltó emlék állítható mártírjainknak, például Bauer Sándornak, Esterházy Jánosnak, Fáy Ferencnak vagy Mansfeld Péternek is. Közterület lesz elnevezve irodalmunk olyan nagy alakjairól, mint Illyés Gyula, Romhányi József és Wass Albert, de lesz majd Sinkovits Imre, Domján Edit és Simándy József utca is. A Köztársaság tér neve II. János Pál pápa térre, a Lágymányosi hídé II. Rákóczi Ferenc hídra változik majd, Moszkva tér ismét Széll Kálmán tér lesz, míg Elvis Presley a Margit híd budai hídfője közelében kap teret - tudható meg a budapest.hu tudósításából.  

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu