Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Helyi termelők termékeit a helyi piacokra
Hatvanban megnyílt a Magyar Piac Szövetkezet első boltja
A napokban nyílt meg a Magyar Piac Szövetkezet első boltja Hatvanban. A vállalkozás célja, hogy magyar terméket értékesítsen lehetőleg közvetlenül a termelőtől, így a vásárlót jó minőségű és kedvező árú magyar termékhez juttassa. A szövetkezet újabb üzletek nyitását is tervezi, ezért várja a már létező kereskedelmi egységeket működtetők és az újakat nyitni szándékozók jelentkezését. Konrád Istvánnét, a szövetkezet elnökét a tervezett bolthálózatról és a magyar agrárium fellendítésére irányuló egyéb elképzeléseiről kérdeztük.
 

A Hatvanban megnyílt, többségében helyi kistermelőktől származó árucikkeket kínáló üzlet iránt azonnal heves érdeklődés mutatkozott. A polcokon található portékák iránt akkor a volt a kereslet, hogy - az üzlet tulajdonosának beszámolója szerint - a nyitást követő első órában több volt az árbevétel, mint egy korábbi időszak két hetében. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen ezzel a kezdeményezéssel - melynek lényege a magyar termékek közvetlenül a termelőtől való értékesítése - nemcsak a gazda, a kereskedő és az állam, de a vevő is jól jár.

Mint Konrád Istvánné, a tavaly decemberben létrehozott, jelenleg mintegy 30 tagot számláló Magyar Piac Szövetkezet elnöke kérdésünkre elmondta, legfőbb céljuk a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek helyi értékesítésének megszervezése. Mindebben már nagy gyakorlata van, hiszen a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége gazdaasszony tagozatának elnökeként oroszlánrésze volt a MAGOSZ szociális bolthálózata kiépítésében, különösen a vidéki üzletek beindításában.

A kezdeményezés lényege a viszonteladók, a nagykereskedők, illetve a szállítási költségek kiiktatása és a helyi forgalmazás előtérbe helyezése, amit egy saját logisztikai hálózat kiépítésével kívánnak támogatni. A fáradozás nem volt eredménytelen. „Elértük, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogassa szövetkezetünket - ismerteti Konrád Istvánné -, az erkölcsi támogatás mellett jelentős anyagi segítséget is kaptunk. Mindemellett termelők is jönnek, ingyenes raktárakat, területeket ajánlana fel, nem is igazán győzzük már a sok lehetőség kezelését."

A komplex kis- és nagykereskedelmi felvásárlói hálózat kiépítésébe természetesen elengedhetetlen az önkormányzatok bevonása is, hiszen a helyi termékeket elsősorban a helyhatóságok által működtetett konyhákban célszerű felhasználni - amelyek így olcsóbban juthatnának megfelelő, ellenőrzött minőségű alapanyagokhoz -, míg az ezen felül maradó mezőgazdasági terményeket és termékeket elsősorban a helyi piacokon, illetve a Magyar Piac Szövetkezet boltjaiban értékesítenék. Mindez nagyban hozzájárulna a helyi foglalkoztatás bővítéséhez, és a különösen vidéken aggasztó méretű munkanélküliség enyhítéséhez. A fogadtatás igen kedvező, eddig több mint 700 polgármester támogatja az elképzelést.

A hálózat bővítése a folyamatosan tart, ezért a szövetkezet kéri az önkormányzatokat, hogy közigazgatási területükhöz tartozó közétkeztetési- és kiskereskedelmi egységek, kis- és őstermelők adatainak, illetve elérhetőségének a megadásával segítsék munkájukat.

„Jelenleg azonban nem az értékesítés, hanem a termelés megszervezése a legsürgetőbb feladat" - zárja szavait Konrád Istvánné. „A tavalyi katasztrofális időjárás, a minden eddiginél több termőterületet sújtó ár- és belvíz miatt ugyanis rendkívül kevés a termés. Természetesen ezzel kapcsolatban is számítunk az önkormányzatokra. Ha a polgármesterek megszervezik a településükhöz tartozó termőterületek felszántását, mi vetőmagot tudunk biztosítani a termelőknek."

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu