Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önkormányzáshoz való jogot rögzíteni kell
Gémesi Györgyöt nem nyugtatta meg Tállai András nyilatkozata

Akár a tanácsi időkre emlékeztető helyzet is következhet az új Alkotmány mai tervezetéből, ha abba nem kerül bele a települések önkormányzáshoz való joga - hangsúlyozta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke április 11-én, a Duna Televízió „Reggel a Dunán" című műsorában. A MÖSZ elnökét Tállai András, önkormányzatokért felelős államtitkár korábbi szavai sem nyugtatták meg, aki szerint mindenütt megmarad az önkormányzat, a polgármester és a képviselő-testület.


„Az alkotmány tervezetéből kikerült a települések önkormányzáshoz való joga. Ez lehet véletlen is, de lehet tendencia vagy stratégia része, ezt ma még nem tudom megmondani. Ott van száz önkormányzati ember a parlamentben, azt kértem a nyilatkozatomban tőlük, hogy az Alkotmányban is próbálják meg a garanciákat rögzíteni. Ha nem sikerül, akkor elindul egy folyamat, aminek nagyon kiszolgáltatott helyzet lesz az eredménye, az pedig a tanácsrendszerre emlékeztet" - hangsúlyozta Gémesi György.

„Ha az Alkotmányban nem lesz rögzítve a települések önkormányzáshoz való joga, ez azt jelentheti, hogy településeket is össze lehet vonni" - mondta a MÖSZ elnöke, külön hangsúlyozva a feltételes módot. Emlékeztetett: 1990-ben, amikor megalkották az önkormányzati törvényt, közel 1600 tanács volt az országban. Akkor az új törvény lehetőséget adott rá, hogy települések önállóan szerveződjenek, és így jött létre a mai 3200 önkormányzat.

„Ha elindul egy olyan folyamat, amikor - elsősorban financiális szempontokat figyelembe véve - ezek a települések összeolvadnak, illetve adott esetben jogszabályi keretek között kell, hogy összeolvadjanak, ezek az értékek eltűnnek" - utalt a kistelepüléseken az elmúlt 20 évben létrejött értékekre a MÖSZ elnöke, majd hozzátette: „az önkormányzáshoz való jog nem azt jelenti, hogy minden településnek önálló hivatalt kellene fenntartani" - mondta az önkormányzati politikus.

A MÖSZ elnöke visszautalt Tállai Andrásnak, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkárának arra a nyilatkozatára, miszerint a kötelezően ellátandó feladatok terén a települések mérete és ereje szerint lesznek ugyan változások, ám az önkormányzat, a polgármester és képviselő-testület az összes településen megmarad. Gémesi György erre úgy reagált: mindez azért nem nyugtatja meg őt, mert „ellentétesek a folyamatok és a nyilatkozatok". „Az a baj, hogy nincs információ, nem osztják meg az információt az érintettekkel. Egyik pillanatról a másikra bekerül egy módosító indítvány, és akkor az egész történet megváltozik" - utalt az alkotmányozás folyamatára Gémesi György.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu