Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Felére csökkenthető a lakossági energiafelhasználás
Energia-megtakarítási lehetőségek a lakóépületek felújításával

Közel felével lehetne csökkenteni a magyar háztartások energiafelhasználását csupán energiahatékonysági korszerűsítések révén - derül ki az Energiaklub legfrissebb, „NegaJoule 2020" elnevezésű kutatásának eredményéből. Elgondolkodtató továbbá, hogy bár a honi lakóépületek fűtésre és melegvíz-előállításra ugyanannyi energiát használnak fel, mint a hazai nagyerőművek összes energiafogyasztása, mindeddig elenyésző volt az épület-felújítások mértéke.


A „NegaJoule 2020" elnevezésű kutatás legfontosabb tanulsága, hogy az összes energia-megtakarítási lehetőség (152 PJ) döntő része (128 PJ) a családi házak esetében lenne elérhető, szemben a társasházak (19 PJ) és a panelházak (5 PJ) mennyiségével. Ennek oka, hogy a családi házak jellemzően jóval nagyobb alapterületűek, mint a társasházi lakások, és arányaiban sokkal nagyobb felületen veszítenek hőt, illetve, hogy a magyar háztartások 66 százaléka téglából, illetve vályogból épült családi házakban él.

A kutatásból megtudható az is, hogy lakóépületeink zömében régiek: 61 százalékuk 1980 előtti, és csak minden tizedik épült az elmúlt 15 évben. A háztartásokban használt fűtési rendszerek is meglehetősen elavultnak, korszerűtlennek számítanak: körülbelül 37 százalékos a konvektorral vagy kályhával fűtők aránya. A konvektoros rendszerek átlagos kora 15, a kazános, cirkós rendszereké 12, míg a távfűtéses rendszereké közel 30 év. Érdekes adat továbbá, hogy bár a lakások mintegy 80 százalékéban be van vezetve a gáz, mindössze a háztartások fele fűt csak gázzal, egytizedük vegyesen fával és gázzal melegíti otthonát, és magas, több mint 20 százalék azok részaránya, akik csak fával fűtenek.

A „NegaJoule 2020" projekt keretében elkészült kutatás legfontosabb célja, hogy az energiahatékonyságban érintett döntéshozók pontos képet kaphassanak arról, mekkora energiahatékonysági potenciál rejlik lakóépületeinkben. A kutatás eredményei kiindulópontot nyújthatnak a lakossági támogatások kidolgozásában, illetve az energia- és klímapolitika célszámainak meghatározásában. Az eddigi támogatáspolitika döntően a panelépületekre koncentrált.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu