Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mindennek a párbeszéd az alapja
Gödöllőre látogatott a Pest megyei kormánymegbízott

"Gödöllőn azt tapasztaltam, hogy a külsőségekben is beérnek azok az eredmények, amelyek lassú építkezés és folyamatos, profi szakmai munka révén jöttek létre" - mondta Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője április 28-án a Gödöllői Polgármesteri Hivatalban tett látogatásán, miután dr. Gémesi György polgármesterrel és dr. Nánási Éva címzetes főjegyzővel találkozott.


Mint ismeretes, a január elsejével a közigazgatási hivatalok jogutódjaiként megalakult kormányhivatalok - melyekbe 14 területi államigazgatási szerv integrálódott - a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervei; a jogszabályoknak és a kormány döntéseinek megfelelően összehangolják és elősegítik a kormányzati feladatok területi végrehajtását. A kormány célja a hivatalok létrehozásával az, hogy az eddigi széttagolt, párhuzamosan működő területi kormányzati szerveket központosítsa. A Pest megyei kormánymegbízott valamennyi megyei települést felkeresi, hogy helyben, személyesen tájékozódjon az önkormányzatok munkájáról. Gödöllői programja során a sajtó képviselőivel is találkozott.

„Elsőként a legfontosabb, legnagyobb településekre szeretnék eljutni. Így jöttem egy olyan városba, amelynek a vezetése véleményem szerint példaértékű, hiszen most már több mint két évtizede ugyanaz a polgármester irányítja, meglehetősen magas színvonalon, az önkormányzat munkáját. Gödöllőn azt tapasztaltam, hogy a külsőségekben is beérnek azok az eredmények, amelyek lassú építkezés és folyamatos, profi szakmai munka révén jöttek létre" - mondta bevezetőjében Dr. Tarnai Richárd, majd így folytatta: „Az önkormányzatok a jövőben is végzik a feladatukat, reményeink szerint azon a színvonalon, ami Gödöllőn tapasztalható. Az állam ugyanakkor a kormányhivatalokon keresztül - melyekre az állami feladatok testáltattak - közelebb próbál kerülni az önkormányzatokhoz és a településen élő emberekhez. A közigazgatás új koncepciójának a lényegét talán úgy lehet összefoglalni, hogy a szakigazgatási szerveknél folyik a továbbiakban egyedül és kizárólag a szakmai munka - határozatok hozatala, fellebbezések elbírálása. 2013-től megszűnnek az ügyfélszolgálattal kapcsolatos tevékenységek, az ügyfelekkel való kapcsolattartás a kormányablakokban zajlik majd. Jelenleg Cegléden, Érden és Vácott vannak kormányablakok, egészen biztosan Gödöllő is büszkélkedhet majd a közeljövőben kormányablakkal, hiszen ennek a régiónak a meghatározó városa."

A szakmai kérdésekben a szakigazgatási szervek a továbbiakban is teljes mértékű autonómiát élveznek, az úgynevezett funkcionális kérdésekben - humánpolitika, pénzügy, informatika - a kormányhivatal törzshivatalába integrálják a feladatokat. Senki nem fog abba beleszólni, hogy egy mezőgazdasági vagy közútkezelő szerv milyen szakmai feladatot végez, hiszen ezt eddig is kiválóan ellátta. Azt viszont a kormányhivatal koordinálja, hogy ezt milyen módon, például milyen gépkocsiparkkal, milyen fizetésekért végzi el. Elég sok helyen tapasztaltunk pazarlást. Volt olyan szakigazgatási szerv, ahol majdnem ugyanannyi szolgálati gépjármű és benzinkártya volt a hivatal birtokában, mint ahány munkavállalót alkalmazott, akik esetében fogalmilag kizárt volt, hogy a megyét kelljen járniuk. Természetesen meghoztuk a szükséges intézkedéseket. A kormányhivatalok másik küldetése tehát a takarékosság a funkcionális feladatok tekintetében és a teljes szakmai autonómia biztosítása a szakmai feladatok ellátásában. 

„Látogatásom során polgármester úrral hosszasan egyeztettünk" - hangsúlyozta dr. Tarnai Richárd. - Ő elmondta a véleményét és javaslatait az igazgatás átalakítását célzó, a Parlament elé ősszel kerülő törvénycsomagról. Tájékoztatott a mindennapok alapos munkavégzése során tapasztalt buktatókról, amiket érdemes elkerülni. Én a kormányhivatal vezetőjeként és országgyűlési képviselőként igyekszem ezeket a javaslatokat először a saját frakciómmal, a kormányzattal illetőleg majd a teljes Parlamenttel elfogadtatni. Azt gondolom ugyanis, hogy mindennek alapja a párbeszéd, a folyamatos kapcsolattartás. Itt, most, Gödöllőn is ennek a kezdeti lépese történt meg. Köszönöm a polgármester úrnak és a jegyző asszonynak, hogy együtt elmondták a véleményüket, kritikáikat, észrevételeiket, én ezeket hasznosítani fogom. Hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy az igazgatás jól működjön megyei és országos szinten is, ahogyan ez meglátásom szerint helyben már megvalósult.

Dr. Tarnai Richárd átadta a polgármesternek a Pest Megyei Kormányhivatal kiadványát, amiben összegyűjtötték mindazokat a fejlesztési lehetőségeket, amiket a Széchenyi tervből Pest megye feltehetően hasznosítani tud. Ezzel is segíteni igyekeznek a megye és települései előrelépését.

Dr. Gémesi György örömmel fogadta kormánymegbízott elismerő értékelését Gödöllőről, s kiemelte, hogy a partnerségre való törekvés kölcsönösen és egyértelműen megfogalmazódott a megbeszélésen. „Nyitottak vagyunk arra, hogy 21 év tapasztalataival segítsük a közigazgatási elképzelések jobbítását, hiszen ennek a végső célja az állampolgárok ügyeinek hatékonyabb intézése. A járási hivatalok kialakítása is szolgálhatja ezt a célt, nagyon fontos azonban, hogy pontosan meghatározzák, mely feladatok tartoznak az államhoz és melyek az önkormányzatokhoz. A két terület nem működhet egymástól függetlenül. Kellenek a formális és az informális kapcsolatok is."

A város vezetője rámutatott arra, hogy az önkormányzati rendszer megszületése óta Gödöllőn folyamatosan sikerült jól kialakítani a polgármester, a jegyző, a testület és a hivatal kapcsolatrendszerét és ez eredményesen is működött.

„Bízom benne, hogy jó törvények születnek a közigazgatás újraszabályozására - hangsúlyozta Dr. Gémesi György - mert ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy mindenki a leggyorsabban kapja meg a szolgáltatást vagy az információt ügyeinek intézéséhez. Ez mindannyiunk közös célja. Érdekeltek benne az önkormányzatok is.

A polgármester megfelelőnek tartja, hogy az önkormányzatok törvényességi felügyeletét a kormányhivatalok látják el. Gödöllőn 21 év alatt csak néhány észrevétel érte a munkát, ami nyilván dicséri a polgármesteri hivatal dolgozóinak tudását, a jegyző felkészültségét, hiszen olyan előterjesztések kerültek a képviselő-testületek elé, amelyek rendre kiállták a próbát."

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu