Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Lezárult a Nemzeti Szociális Konzultáció
Nyitrai Imre szerint elengedhetetlen a szociális számla bevezetése

Egy hosszú távú koncepció vitasorozata ért véget ma, de a munkának még nincs vége - hangsúlyozta Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár április 28-án, a Nemzeti Szociális Koncepcióról szóló ágazati konzultáció utolsó állomásán, Budapesten. Az eseményen felszólalt Hermann Binkert volt német államtitkár és Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára.


A Nemzeti Szociális Koncepció részleteiről Nyitrai Imre elmondta: a civil kezdeményezés alapján született koncepció kiindulópontja a fenntarthatóság, a tervezhetőséggel, valamint az előzmények és a szakma figyelembevételével pedig megszülethet a szociális ágazat közép- és hosszú távú stratégiája. Májusra olyan anyag áll össze, mely a politikai döntéshozók elé kerülve alkalmas lesz arra, hogy meghatározza a további irányokat, míg ősszel új jogszabályok kerülhetnek az Országgyűlés elé. A helyettes államtitkár kitért arra is: a koncepció az egyén és a család elsődleges felelősségét, valamint az állam másodlagos, ám közvetlen szerepvállalását hangsúlyozza.

Az államtitkár kiemelte: elengedhetetlen egy „szociális számla" bevezetése, ahol nyomon lehet követni a különböző kifizetéseket. Az új rendszer az otthon közeli, vagy hozzáférést biztosító szolgáltatások elsődlegességét hangsúlyozza - a természetbeni szolgáltatások preferálásával -, lakhatást nyújtó szolgáltatás pedig csak a legindokoltabb esetben jár majd.

A rendszer három szintet képez - ismertette a helyettes államtitkár - a Tanácsadó és Támogató Központot (TTK) a járási kormányhivatalokhoz rendelik, amelyek hatósági ügyintézést és esetmenedzsmentet látnak el. A Szociális Adminisztrációs Központ (SZAK) a szociális és gyámhivatalok mellett, a megyei kormányhivatalok alá kerül, ahol szakmai és pénzügyi tervezést, monitoring tevékenységet és a TTK-k felügyeletét látja el. Legmagasabb szinten, a mindenkori szakminisztérium irányítása alatt jön létre a Nemzeti Szociális Alap (NSZA), ahol a kormány közvetlen szerepvállalása valósul meg, míg a Magyar Államkincstár a technikai megvalósításért felel. A közösségi segítő, illetve önkéntes jelzőrendszer fontos része lesz az új rendszernek.

A tárca lehetőséget biztosított arra, hogy a szakma képviselői eljuttassák véleményüket az illetékesekhez. A beérkezett hozzászólások feldolgozása folyamatos, de az már egyértelműen látható, hogy nagy a várakozás a változások iránt és az elkövetkező idők legfontosabb feladata lesz az átmenet megtervezése - közölte Nyitrai Imre.

Halász János elmondta: nem csak azokat az igazságtalanságokat kell orvosolni, melyeket a félrecsúszott rendszerváltozás okozott, hanem azokat is, melyeket az elmúlt nyolc év hibás gazdaságpolitikája hozott létre. A társadalomban sok olyan jogos kérés fogalmazódik meg, amely az állam támogatását igényelné, ám minden követelésnél látni kell, hogy nem csak a családok szegényedtek el, hanem az állam is, amelynek naponta 6,5 milliárd forint adósságot kell törlesztenie.

Hermann Binkert volt német államtitkár, az Új Szociális Válaszok Intézetének igazgatója, a 21. századi szociálpolitika német tapasztalatait ismertette a közönséggel, s megjegyezte: a két ország szociálpolitikai újításainak számos közös pontja van. A volt államtitkár kiemelte: az új koncepció biztonságot kell, hogy nyújtson - tudható meg a kormany.hu tudósításából.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu