Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elindult a Nemzeti Vidékstratégia Koncepció vitája
A programnak iránytűként kell szolgálnia a vidékfejlesztésben

„Célunk, hogy minél több résztvevő hallathassa a hangját, most, amikor tíz évre meghatározzuk vidékstratégiánkat" - fogalmazott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció társadalmi vitasorozatának nyitó rendezvényén, április 28-án, Sárospatakon. „A vitasorozat eredményeként olyan programot akarunk letenni az asztalra, ami iránytűként szolgál majd" - hangsúlyozta a miniszter.


Az idő megérett a történelmi fordulatra, a vidék megújításával az egész országot megerősítjük. Határozott célokat tűztünk ki négy átfogó területen: agrárgazdaság, vidékfejlesztés, környezetvédelem és élelmiszertermelés - ismertette Fazekas Sándor. A szaktárca elképzelései egybeesnek a vidék igényeivel: sarkalatos pontjaink a munkahelyteremtés, a vidéki népesség megtartása, növénytermesztés és állattartás egyensúlyának helyreállítása, az élelmiszer biztonság szavatolása, az importfüggőség megszüntetése, GMO-mentes termékeink exportjának ösztönzése, energiafüggőségünk visszaszorítása, illetve város és vidék kapcsolatának helyreállítása - sorolta a miniszter.

„A Vidékfejlesztési Minisztérium nem hagyott homályos foltokat a programban" - húzta alá Fazekas Sándor. „Hét stratégiai fontosságú területre koncentráltunk: a természeti értékek védelme, termőföld kiemelt védelme törvényi garanciával, édesvíz-készletünk mennyiségének és minőségének megőrzése, őshonos növény- és állatfajtáink védelme, energiaellátó-rendszereink fejlesztése, illetve a környezet ápolása és általános védelme."

„A Nemzeti Vidékstratégia kiemelt pontja továbbá a föld- és birtokpolitika, melynek középpontjában a családi és egyéni gazdaságok, illetve ezek társulásai állnak. Az örökölhető földbérlet kialakításával a fiatal párokat, míg az időszakos földhasználat eszközével a rászorulókat támogatjuk" - emelte ki a vidékfejlesztési miniszter. „A GMO-mentességet fenntartjuk - az új alaptörvénybe is bekerült a tilalom, gyorsítjuk az erdőtelepítések ütemét - húszról 27 százalékra kívánjuk növelni erdőterületeink arányát, és támogatjuk a biogazdálkodást. A szövetkezetek és társulások támogatása, a közfoglalkoztatás kiszélesítése és a vidéki szellemi infrastruktúra megerősítése is mind hozzájárulnak a vidék felvirágoztatásához" - fűzte hozzá. „A vidék nem jelenthet egyet a hátrányos helyzettel. Célját a stratégia akkor éri el, ha ismét öröm és büszkeség lesz vidéken élni" - zárta beszédét Fazekas Sándor.

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: nem akármilyen munka lesz a magyar vidéket helyreállítani, mivel egy kirabolt országot vettünk át kormányváltáskor. „A tét most nem kevesebb, mint hogy vissza tudjuk-e szerezni nemzeti önrendelkezésünket. Alapvető változásra van szükség a vidéki társadalomhoz való viszonyban: az állam az elmúlt nyolc évben a tőkeérdek oldalán állt. Célunk ezt megfordítani, és elérni, hogy visszaálljon a vidéki közösségek oldalára." Ángyán József felhívta a figyelmet, hogy város és vidék közös sorson osztoznak. Rámutatott: az eddigi politika éppen ezt a kapcsolatot zúzta szét. „Város és vidék szerves egészet alkot. Amint az egység megbomlik, prédává válik az egész nemzet" - mondta.

„A Nemzeti Vidékstratégia arra hivatott, hogy visszaszerezzük a közösségek államát. Kis- és közepes családi gazdaságokon alapuló nemzeti gazdaságot akarunk, melynek alapja a jó minőségű, GMO-mentes, biztonságos és finom magyar termékek sora" - húzta alá az államtitkár.

kormany.hu

A Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia vitafórum-sorozatának további helyszínei:

Kecskemét - május 05.
Püspökladány - május 6.
Budapest - május 18.
Szekszárd - május 19.
Mosonmagyaróvár - május 26.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu