Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A polgármester ne legyen parlamenti képviselő
A MÖSZ a közoktatás önkormányzati kézben maradását támogatja
Nem támogatja a közoktatási rendszer állami átvételét Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke - mondta április 1-jén, a Duna Televízió „Reggel a Dunán" című műsorában Gödöllő polgármestere. Azt viszont több okból is támogatná a politikus, hogy polgármester ne lehessen parlamenti képviselő, ahogyan 1994 előtt sem lehetett „ötvözni" a két tisztséget.
 

A feladatoktól, azok hatékony elvégzésének lehetőségétől függ a jó feladatmegosztás az állam és az önkormányzatok között - hangzott az interjúban a MÖSZ elnöke. „Az állam nem fog havat takarítani az úton - azt hatékonyan helyben lehet megoldani. Az alapfokú oktatást viszont hiába viszi el az állam, az nem lesz olcsóbb, ráadásul távolra kerül az iskolaigazgató, a szülő, a gyermek a fenntartótól. Mindenféleképpen csökken a hatékonysága és nem lesz olcsóbb a közoktatás" - mondta Gémesi György, majd hozzátette: „a PISA-jelentés is azt támasztja alá, hogy ott, ahol állami kézben van a közoktatás, vagy átvették azt állami kézbe, romlott a gyermekek felkészültsége".

„Kórház fenntartása viszont nem lehet egy 30 ezer fős város önkormányzatának a feladata. Azt valamilyen szinten koncentrálni kell, hiszen a területi ellátási kötelezettségek tudatában lehet jól meghatározni, hogy hová teszünk többletforrást, és hol lehet forrásokat megtakarítani" - hangsúlyozta az önkormányzati politikus.

A MÖSZ elnöke egyetért azokkal a törekvésekkel, hogy 2014-től szétválasszák a parlamenti képviselői és a polgármesteri tisztséget - azzal együtt, hogy az önkormányzatok valamiféle grémiuma, a polgármesterek által képviselt érdekszövetségek, kapjanak lehetőséget és jogosítványt a döntések előkészítésébe, és akár megközelítően egyetértési jogot is az önkormányzatokat érintő országos politikai döntések jóváhagyásakor. „Ma ugyanis hiába tagjai százas nagyságrendben polgármesterek az Országgyűlésnek, az igazi önkormányzati érdekvédelem ezzel még nem valósul meg" - hangoztatta Gémesi György.

A feladatok és a források megosztása tekintetében kellene tiszta helyzetet teremteni, erről tudnak ugyanis nehezen jól dönteni a „kettős prés" alatt dolgozó polgármester-képviselők.

Ezen túl azért is támogatná Gémesi a két funkció szétválasztását, mert megváltoztak a feladatok és a működési feltételek. „Egészen más ma egy polgármester feladata és felelőssége, mint korábban volt. Sokkal nagyobb a kontroll, a feszültség, a teljesítési kényszer" - hangoztatta a MÖSZ elnöke, majd emlékeztetett: „nem lenne újdonság, ha a polgármesterek nem lehetnének parlamenti képviselők, 1994-ig ugyanis ez volt a helyzet."

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu