Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Észrevételek a közoktatási törvény tervezetéhez
A MÖSZ várja az önkormányzatok és a szakemberek véleményét
A közoktatási törvény módosításával, különösen a finanszírozást, az intézmények fenntartását, vezetőik kinevezését érintő kérdésekkel kapcsolatban heves viták folynak országszerte. Mivel ezek a nagy horderejű döntések súlyosan érintik az önkormányzatokat, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) közreadja a közoktatási törvényt előkészítő vitairat alapján megfogalmazott észrevételeit, s várja minden polgármester és oktatási szakember véleményét a tervezettel kapcsolatban.   


A MÖSZ észrevételei a közoktatási törvényt előkészítő vitairathoz

A közoktatási törvény módosítására történő törekvés szakmapedagógiai oldalának alapvető irányvonalaival a Magyar Önkormányzatok Szövetsége egyetért. Fontosnak tartjuk a közoktatási törvény mielőbbi megalkotását, ugyanakkor szükséges felhívni a figyelmet, hogy ma a közoktatás az önkormányzatok legfontosabb, legnagyobb feladata, módosítása óhatatlanul is érinti az önkormányzati reform folyamatot, és a kidolgozás alatt álló új Alkotmányt. Fontosnak tartjuk e kidolgozás alatt lévő jogszabályokkal való folyamatos egyeztetést, és inkább tudomásul vesszük a késlekedést, mint azt, hogy ellentétes legyen az új Önkormányzati Törvénnyel, vagy Alkotmánnyal. Egyetértünk továbbá a

  • a közoktatás közszolgálatként történő definiálásával,
  • a hazafias nevelés kihangsúlyozásával, a helyi értékek megismertetésének szükségességével,
  • a jogok biztosítása mellett a kötelezettségek kihangsúlyozásával.

Támogatandó az államtitkár asszony azon törekvése is, hogy széleskörű szakmai vitát, konzultációt követően kívánja a végső javaslatot a Parlament elé terjeszteni. Számos kérdésben azonban kénytelenek vagyunk ellenvéleményt megfogalmazni.

A felvázolt finanszírozási elvekkel alapvetően nem értünk egyet. Joggal feltételezhetjük azt, hogy az önkormányzatok többsége képtelen lesz a rá háruló kötelezettségek teljesítésére. Nem egyértelmű, mit értenek átlagbér kifejezés alatt, mint ahogy az sem, hogy az állam a bérfizetés átvállalásával egy időben az önkormányzati szférából más csatornán keresztül mekkora összegű további forrás kivonására készül. Fentiek különös jelentőségűek annak tükrében, hogy a fenntartóra jelentős, az oktatási tevékenységhez szorosan nem kapcsolódó, fontos, de pluszként megjelenő tevékenység hárul, amely fedezetének biztosítása kérdéses (diák-önkormányzati felelős, mentor, kamarai tevékenység, tehetséggondozás, szakmai, szülői munkaközösség működtetése).

Ha a közoktatást közügynek tekintjük, a helyi iskola működését helyi közügynek tekintjük -  márpedig annak kell tekintenünk - akkor a törvényeknek megfelelő önkormányzati testületi döntéseket nem bírálhatja felül egy állami hivatalnok, vagy egy másik szervezet. Így, ha az önkormányzat a fenntartó, az intézményvezetői kinevezéshez elfogadhatatlannak tartjuk bármilyen más testület egyetértési jogának biztosítását, legyen az kormányhivatal, vagy Pedagógus Kamara. A vétójog egyértelműen az önkormányzati alapjog korlátozása.

Nem tartjuk helyesnek továbbá a tankönyvek alanyi jogon történő ingyenessé tételét, ugyanis a magas egy főre jutó jövedelemmel rendelkező családok ilyen típusú támogatása közpénzből nem indokolt.

Magyar Önkormányzatok Szövetsége

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Magyar Polgármester Online felületén fórumot biztosít a közoktatási reformmal kapcsolatos véleményeknek, ezért kéri tagönkormányzatainak polgármestereit és az ország többi településének vezetőit, döntéshozóit, és oktatási szakembereit, hogy fogalmazzák meg és küldjék el álláspontjaikat a mosz@godollo.hu vagy a magyarpolgarmester@t-online e-mail címre.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu