Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Majálissal nyit a Neszmélyi Hajóskanzen
Szórakozva ismerkedhetünk a magyar hajózás történetével

Nagyszabású, Hajós Majális keretében, május 1-jén adják át hivatalosan a Neszmélyi Hajóskanzent, ahol a magyar hajózás történetének legfontosabb részét képező, a forgalomból már kivont, uniós pályázati forrásból felújított hajókat tekinthet meg a nagyközönség. A neszmélyi Szent Ilona öbölben kialakított szabadtéri hajómúzeumban többek között a Lajta Monitorhajóval, Neszmély lapátkerekes gőzhajóval és a Vöcsök szárnyashajóval találkozhatnak az érdeklődők.


A magyar gőzhajógyártás egyik utolsó remeke az 1957-ben az Óbudai hajógyárban épült Neszmély

A néhány hete már látogatható, de hivatalosan most megnyíló Neszmélyi Hajóskanzenben a magyar hajózás történetének legfontosabb részét képező, a forgalomból már kivont, de uniós pályázati forrásból felújított hajókat tekinthet meg a nagyközönség. A Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány a Közép Dunántúli Operatív Program keretében 350 millió forintból valósíthatta meg a kortörténeti jelentőségű hajók rekonstrukcióját.

Az Európa cégcsoport tulajdonosai 2004-ben, Neszmély község Önkormányzatával karöltve hajóskanzent terveztek a neszmélyi Szent Ilona öböl területére.  Még ebben az évben létrehozták a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítványt, és nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a náluk állomásozó hajók felújítását és közkinccsé tételét a nagyközönség számára.

A támogatásnak köszönhetően három hajót és a skanzenhez tartozó partszakaszt sikerült teljes mértékben felújítani, megszépíteni.

A hajózás szerelmesei számára igazi kincsnek számító Lajta Monitor Hadihajó 140. évfordulóját végre már felújítva ünnepelheti. Az 1957-ben épült Neszmély lapátkerekes gőzhajó gőzgépe újra mozgásba lendül, matrózkabinjait birtokba vehetik a szállóvendégek, míg az osztálykirándulásaikat itt töltő kisdiákok, interaktív szimulátorának köszönhetően pedig igazi hajóskapitánynak érezhetjük magunkat fedélzetén. Az alapítványnak is nevet adó, 1869-ben épült, Zoltán lapátkerekes gőzhajó hajótörténeti kiállítással, és egy - a folyami hajózás mindennapi életét felvonultató - könyvtárral várja látogatóit. A skanzenben található még a Vöcsök szárnyashajó, és a még rekonstrukcióra váró, fénykorában személyszállító lapátkerekes Petőfi gőzös.

A május 1-jén tartandó Hajós Majálison egész napos programok - egyebek mellett májusfa-díszítés, sütő-, főző- és horgászverseny, katonai bemutató, túrakenuzás, falmászás és hajó szimulátorozás -, valamint a helyi vállalkozók termékeit felvonultató kirakodó vásár várja az érdeklődőket a Neszmélyi Hajóskanzen területén - adja hírül a FISZ Hírügynökség és Neszmély Község Önkormányzata.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu