Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Csak a rászoruló óvodások ehessenek ingyenesen”
Gémesi György szerint az étkezési kedvezményt rászorultság alapján kellene biztosítani

Gyermekenként havi 5000 forinttal kerülne többe az óvodások ingyenes étkezése az önkormányzatok számára – reagált a kormányzati tervekre Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Ez Gödöllő esetében 50 millió forint többletkiadást jelentene, de arról még nem kaptak tájékoztatást, hogy ezt miből kellene fedezniük. Gémesi György szerint gond az is, hogy a kedvezményt nem rászorultsági alapon kapnák a családok. 


Az óvodák fenntartása és üzemeltetése önkormányzati feladat, amelynek költségeit az állam bizonyos mértékig biztosítja. Ez az összeg azonban nem elég, a működtetés egy részét maguknak kell megoldani – mondta el a Rádió Orient műsorában a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Hiányzás esetén ráadásul nem kapnak támogatást, holott az óvónő díját és a fűtést ilyenkor is meg kell téríteni. „Az állam szép lassan kivonul az önkormányzatok finanszírozásából” – fogalmazott Gémesi György.

Újabb terheket róna településekre, hogy a kormány döntése értelmében várhatóan 2016-tól a gyerekek egy része ingyen ehet majd az óvodákban. A jelenlegi rendszer szerint a szülők fizetik az alapanyagot, ami 250-270 forint naponta, a rezsit pedig a település és az állam állja. „630 milliós bekerülésnél 300 millió forintot fizet az önkormányzat” – mondta Gödöllő polgármestere. 

A szülői hozzájárulás nélkül tehát gyermekenként havi 5000 forinttal kerülne többe az ingyenes étkeztetés a helyhatóságok számára – a polgármester hozzátette, ez Gödöllő esetében 50 millió forint többletkiadást jelentene. Az önkormányzati szövetségek támogatják a kezdeményezést, de arról még nem kaptak tájékoztatást, hogy ezt miből kellene fedezniük.

Gémesi György arra számít, hogy a kormány a településekhez befolyó iparűzési adóra (hipa) hárítaná a kieső összeget. A MÖSZ elnöke azonban hangsúlyozta, a hipának a gazdaságfejlesztést kellene szolgálnia, hiszen a helyi cégek adják össze. Az önkormányzati rendszerben található 650-700 milliárd forintnyi hipa fele már most is működésbe megy – hívta fel a figyelmet. Amennyiben az állam nem állja a kiadásokat, új adók kivetésére – például járda- vagy útépítési hozzájárulásra – kerülhet sor.

„A játék arra megy ki, hogy az önkormányzat legyen a bűnös szerv, aki szankcionál… Nem jó, ha centralizál a kormányzat, mert lemond 3200 potenciális partnerről, és lemond arról a kreativitásról, amely segítené a kormányzati törekvéseket” – hangsúlyozta a MÖSZ elnöke. 

A városvezető kifogásolta az ingyenes étkezés feltételeit is, miszerint a szülőknek nem munkáltatói igazolás, hanem csupán bevallás alapján kell jövedelmükről számot adniuk. Hozzátette, a kedvezményt rászorultság alapján kellene biztosítani, a jómódú családoknak pedig hozzá kellene járulniuk gyermekük ellátásához.

Gémesi György kifejtette: a csökkenő gyerekszám is nehézségek elé állítja helyhatóságokat, hiszen ugyanazt az infrastruktúrát kevesebb pénzből kell fenntartani. A polgármester szerint nem fog jelentősen nőni a létszám a kötelező óvodáztatás miatt sem, mivel a három évesek nagy része már most is jár óvodába. Nem a férőhelyek számával, hanem az elosztással van baj, mivel az agglomerációban zsúfoltság van, a vidéki intézmények viszont üresek – fejtette ki.

A teljes műsort ITT hallgatható meg. 

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu