Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Udvariban inkább nem is akarnak polgármestert
Minimálbérrel nem engedi megalázni magát a Tolna megyei falut ügyvivőként irányító Peszt Attila

A Tolna megyei Udvariban senki sem akar polgármester lenni. A régi faluvezető, Peszt Attila jelenleg ügyvivőként viszi tovább a posztot. Ez jó a községnek és Peszt Attilának is, de mi lesz akkor, ha egy idegen beállít, hogy polgármester lenne? – írja a Népszabadság.


A Tolna megyei Udvarinak 1880-ban 1596 lakója volt, a rendszerváltáskor már csak 590. Azóta is folyamatosan csökken a hegy-völgyekkel övezett falu lélekszáma. A rendszerváltás után Udvariban nem maradt semmilyen munkahely, aki dolgozni akart, annak Tamásiba és Szekszárdra kellett ingáznia, ám a két – 50-70 perc alatt elérhető – város is többnyire minimálbéres állásokat kínált a szakmátlan bejáróknak. Udvari lélekszáma mára 330-ra apadt. A falu száz aktív korú lakójából 30-nak van állása, öten külföldön dolgoznak, félszázan közmunkából élnek, a többiek segélyre szorulnak.

A falu első embere 1993 óta Peszt Attila. A pályáját műszerészként kezdő férfi mindig nagy fölénnyel nyert az önkormányzati választáson, 2006-ban ellenfele sem volt. Tavaly viszont nem indult. Pedig – a helybélieket faggatva – egyértelmű, hogy 2010-ben is nyert volna, főleg, hogy megint nem volt vetélytársa. Jelölt híján el is maradt az októberi polgármester-választás, ezért februárra időközi voksolást írtak ki. Az a választás is elmaradt jelölt hiányában, így májusban lesz az újabb forduló. Most úgy tűnik, akkorra sem lesz jelölt, legalábbis helyi biztosan nem. Peszt Attila nem indul, s – a falusiakat kérdezve – valószínűleg más se.

A törvény szerint polgármester nélkül nem maradhat a falu, ezért a sikeres választásig a korábbi településvezető ügyvivőként irányítja az önkormányzatot. Az udvariak azt mondják, nekik jó így, Peszt érti a dolgát, emberséges, odafigyel mindenre, gondos gazdája a közfoglalkoztatásnak.

Peszt Attilának is megfelel a jelenlegi helyzet. A 61 éves férfi azért nem indul el a választáson, mert a parlament tavaly csökkentette az aprófalvak polgármestereinek fizetését. Pesztnek 2010 novemberéig 224 ezer volt a nettója, s ehhez még kapott 100 ezer forint költségtérítést. Utóbbi elment benzinre, mert ahhoz, hogy a megye egyik legeldugottabb faluja kapcsolatot tartson a világgal, a polgármesternek sokat kellett autóznia. Október óta 96 ezer lett az Udvari nagyságú falvak polgármesterének bére, a költségtérítés pedig nem haladja meg a 20 ezer forintot. Ennyiért Peszt nem vállalja a tisztséget, ezért nem jelölteti magát. Ügyvivőként viszont a korábbi bér jár a polgármesternek, s így megéri.

„Ötven közmunkás napi irányítása a dolgom, s újonnan megválasztott polgármesterként alig kapnék többet a minimálbérnél” – méltatlankodik Peszt indulat nélkül. „Aki kitalálta, hogy csökkentik a bérünket, annak fogalma sincs, hogy ez a munka mennyi időt vesz igénybe, mennyi szervezőkészség és türelem kell hozzá, és mekkora felelősséggel jár. Ha hibázok, tízmilliókat követelhetnek rajtam.”

Attól még, hogy helyben senki sem akar elindulni az alulfizetett polgármesteri posztért, máshonnan teremhet jelölt. Volt is érdeklődő, egy szekszárdi állástalan férfi fontolgatta, hogy ő 96 ezerért is bevállalná a munkát. Tapogatózott a faluban, s amikor megtapasztalta, hogy a helybéliek semmiképp sem akarnák, hogy idegen legyen Udvari első embere, ráadásul a község négytagú képviselő-testülete lemondana az ő jövetelekor, elállt szándékától. Amúgy, ha a parlament visszaállítja a régi bért, Peszt Attila elindul a választáson. Aztán – ha nyer – két év múlva nyugdíjba megy, kap majd 180 ezret, s akkortól társadalmi állásban végzi tovább a faluvezetői feladatokat. Merthogy továbbra is szívügye ez a munka. Csinálja ő boldogan, de minimálbérrel nem engedi megalázni magát.

Forrás: Népszabadság

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu