Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A települések igyekeznek segíteni a rászorulókon
Új szociális rendszer: az önkormányzatok helytállnak, a rendszer átalakítása ellenére nem szűkül az érintettek támogatása

Nem szűkül a rászorultak támogatása az átszervezett szociális rendszerben sem – derült ki a Magyar Nemzet által megkeresett önkormányzatok új segélyezési rendeleteiből. Több budapesti kerületben és számos vidéki nagyvárosban bővült az ellátás, a csökkenő állami támogatást ugyanakkor mindenütt az önkormányzatoknak kell kipótolniuk.


Országszerte új szociális rendeleteket kellett alkotniuk az önkormányzatoknak, mert március 1-jétől átalakult a támogatási rendszer. A jövedelempótló támogatások elbírálása a járási hivatalokhoz került, viszont a kiadáscsökkentő támogatások közül több ellátási forma megszűnt, az önkormányzatoknak pedig meg kellett határozniuk, hogy a helyi adóbevételeikből finanszírozott települési támogatásból milyen ellátásokat adnak a rászorulóknak.

Budapesten a hajléktalanok ellátása továbbra is a főváros feladata. A városházán több forrás áll rendelkezésre, erre a célra, mint tavaly: az idei keretösszeg 70 millió forint, az előző évi alig több mint 55 millió volt. Új támogatási formát vezettek be a gyermekvállalás támogatására, valamint a temetésre.

Az I. kerületben a megszűnt közgyógyellátás helyett bevezették az egészségkártyát, amely havi 6000 forintos természetbeni ellátást jelent, az önkormányzati lakásfenntartási támogatást, valamint az oltási programot. Budavár önkormányzata az időseknek a tüdőgyulladás elleni, az újszülötteknek pedig a rotavírus elleni oltást támogatja.

Óbudán több mint 900 milliós összeg áll rendelkezésre. A kerület 173 millióval növelte a szociális ágazat keretét. Így idén is lesz lakhatási, gyógyszer-, betegápolási, hátralékkezelési és jövedelempótló támogatás, gyermek- és felnőttétkeztetés, burgonyaakció, beiskolázási és karácsonyi segély, ösztöndíj, táboroztatás, fiatalok lakáshoz segítése, újszülöttek és százévesek támogatása egyaránt.

Zuglóban a helyi képviselő-testület „szociális minimáljövedelmet” vezetett be. A rászorultak jövedelmét az önkormányzat havi 26 ezer forintig kipótolja. Félmilliárd forintból az eddigi támogatások mellett újakat, például eseti szociális segélyt is tudnak fizetni.

Soroksáron megmaradt a lakásfenntartási, az adósságcsökkentési, az egészségügyi támogatás és a másként elnevezett rendszeres segély is. A kerületben az eddig is meglévő szociális ellátásokat is viszik tovább, 70 millió forint saját pluszforrással.

Újpesten csaknem 400 millióból gazdálkodhat a szociális ágazat, még a korábban önként vállalt támogatási formákra, így a díjhátralékosok támogatására is van fedezet.

A XVII. kerületben csaknem 200 milliós az idei segélyezési előirányzat, gyógyszervásárlási hozzájárulást is adnak. A lakhatási hozzájárulás természetbeni formában igényelhető, és bővült a gyermekek étkezési térítési díjának támogatása is.

Nyíregyházán az önkormányzat március elseje után is megtartotta a korábban biztosított támogatási formákat, a feltételek néhány esetben – jellemzően pozitív irányba – változtak. A szabolcsi megyeszékhelynek 2014-hez képest idén 300 millió forinttal kerül többe a támogatási rendszer fenntartása.

Szegeden a tavalyihoz képest 28 millió forinttal többet, összesen 439 millió forintot költ az önkormányzat a szociális támogatásokra. Az önkormányzat tájékoztatója szerint 2010-ben még 895 millió forintot kapott a város az államtól szociális támogatásokra, ez azóta folyamatosan csökkent, az idei évre 183 millió forintra zsugorodott.

Hódmezővásárhelyen kiadáskompenzációként március elsejétől rendkívüli támogatást lehet kérni, ami jellemzően természetbeni ellátás. A településen 2014-ben 213 millió forintot költöttek szociális kiadásokra, 2015-re 270 millió forintot terveztek. Ez utóbbi összeg nem tartalmaz állami támogatást, a város a magányszemélyek által fizetendő ingatlanadóból finanszírozza az ellátást.

Hatvanban települési támogatásként lakhatáshoz kapcsolódó, havi rendszerességgel nyújtható, gyógyszerkiadási, rendkívüli települési és temetési támogatást adhatnak. A város nem kap központi segítséget, így csaknem 25 millió forinttal növekedhetnek idén a szociális kiadásai.

Gyulán március elsejétől a gyógyszertámogatás jövedelemhatára 57 ezer forintról 65 550 forintra emelkedett. Változás, hogy mostantól azok a családok is kaphatnak beiskolázási támogatást, amelyek nem részesülnek gyermekvédelmi kedvezményben, de a jövedelmi viszonyaik ezt indokolttá teszik. Az adósságkezelési támogatást a megváltozott piaci és szolgáltatói körülmények miatt megszüntették, a közszolgáltatói adóssággal küzdőket a rendkívüli segélyezéssel kívánják támogatni.

Komlón tavaly több mint 160 millió forintot költöttek kiadáskompenzációs támogatásokra, az idén a költségvetés tervezete szerint csaknem 105 millió forintot irányoztak elő települési támogatásra. Ebben benne van a település által nyújtott rendszeres szociális segély 14 millió forintos összege is, ami megélhetést biztosító támogatás.

Szombathelyen tavaly saját forrásból 151,2 millió forintot fizettek ki szociális támogatásokra, míg 2015-ben csak 125 millió forintot irányoztak elő erre a célra. Ugyanakkor a városvezetés kidolgozta a komplex Szent Márton köpenye szociális programot, valamint ebben a hónapban indul egy 40 hajléktalan foglalkoztatását segítő 75 millió forintos mintaprogram is.

Győrött idén több forrást fordíthatnak kiadáskompenzációs támogatásokra, mint tavaly. Előző évben az önkormányzat 317,5 millió forintot költött erre a célra, míg idén a költségvetésben 305 millió forintot irányoztak elő, továbbá a lakbértámogatás (természetbeni támogatás) fedezeteként az önkormányzati szolgáltatócég költségvetésében 60 millió forint áll rendelkezésre.

Esztergomban a települési támogatás egyszeri segélyezési formáira (átmeneti segély, temetési segély, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás) tavaly 30 millió forintot fordítottak, míg idén erre 47 millió forintot terveztek be. Bővítették az ellátottak körét, és magasabb bejutási küszöböt határoztak meg.

Forrás: Magyar Nemzet

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu