Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

14 év után lett elege a Szúcs polgármesterének
Egyed Zsigmond elsősorban azért mondott le, mert úgy érzi, a településvezetőkből akarnak fekete bárányt csinálni

Időközi választással lett polgármester, s végül idő előtt megvált tisztségétől Egyed Zsigmond, aki tizennégy évig (a 2001. tavaszi időközi választás óta) irányította a Heves megyei Szúcs község önkormányzatát. A várhatóan májusban, júniusban tartandó időközi választásig az eddigi alpolgármester, Kökény Béla veszi át a stafétát – olvasható a heol.hu cikkében.


„Amikor megláttam az idei központi normatívát, az betette a kaput – vág bele a közepébe Egyed Zsigmond, aki 2015. február 28-i hatállyal lemondott tisztségéről. „A falu idei költségvetése 47,4 millió forint, ebből támogatásként 35,8 millió forintot kapunk az intézmények, a hivatal, az óvoda, a szociális- és gyermekétkeztetés, a könyvtár működésének finanszírozására. Másfélmillió forintot várunk a helyi adókból, ebből kellene finanszíroznunk olyan kiadásokat, mint a polgármester bére, vagy az alpolgármester tiszteletdíja. Ennek a duplájára lenne szükség, de a képviselői tiszteletdíjakra már nem is futná. Tavaly év végén kaptunk egy értesítést arról, hogy 4,8 millió forintnyi 2013-as állami támogatást vissza kellene fizetnünk, mert azt szociális ellátásokra lehetett volna fordítani, bár ezt akkor nem közölték velünk.”

„Eddig sosem volt hiányunk, addig nyújtózkodtunk, ameddig a takaró ért. Nem kértünk ÖNHIKI-t sem, most viszont jelentősen több volna a kiadásunk, mint a bevételünk. Tavaly jól meg is jutalmaztak bennünket a jó gazdálkodásért, hiszen a kapott pénz egy részét, három és fél millió forintot is visszafizettetnék, mert felújítottuk belőle a járdát az óvoda és a falu Bányatelep felőli vége között. Ezt nem tehettük volna meg, mert a Magyar Közút NZrt. tulajdona. Igaz, átadnák az önkormányzatnak, de több százezer forintba kerülne a földhivatalban az átvezetés” – sorolja a további, döntéséhez vezető okokat Egyed Zsigmond.

A volt polgármester szerint azonban a legfőbb érv a felállás mellett az volt, hogy úgy érzi, a településvezetőkből akarnak fekete bárányt csinálni. A kormányzat hoz döntéseket, amelyet az önkormányzatokon keresztül vezet le a lakosokhoz. Így a testületeken, hivatali ügyintézőkön csattan az ostor, rajtuk kérik számon a negatív intézkedéseket, mint például a szociális segélyezés teljes átalakítása.

Jót tennének az önkormányzatokkal, ha az állam teljesen átvenné ezeket, de a helyhatóságoknak így is be kell segíteniük a járási hivataloknak. Szóvá tette azt is, hogy míg korábban volt döntési joguk a polgármestereknek, most már a testületekkel együtt aláírókká degradálták őket, a nevüket kell adniuk a kormányzat intézkedéseihez. Ha nem ilyenek lennének a feltételek, folytatná. Sokat tépelődött a döntésen, reméli, hamar túlteszi magát a nehéz időszakon. Családja bízik abban, hogy jobb időszak jön, bár ő nem készítette elő a jövőjét. Ott jártunkkor éppen az álláskeresési támogatáshoz szükséges papírjait készítette össze. Később talán kimenne külföldre is dolgozni, de nem hosszú időre.

„Voltak jó dolgok az elmúlt 14 évben, szerettem csinálni. Jó volt, hogy itthon voltam, jó volt a kapcsolat az emberekkel, számíthattunk egymásra. Sokat elértünk közösen, építettünk, rendet tettünk a településeken. A legbüszkébb talán a tóra vagyok, üde színfoltja a környéknek. Ezen kívül szép lett a ravatalozónk, de ez az épület jellegének is köszönhető. És ott van az óvoda is, amely komplex feladat volt, szakemberek nélkül, csak a közmunkásokkal dolgoztunk, s alakítottuk, újítottuk fel az egész épületet. Mindebben partner volt a testület” – emlékszik vissza a leköszönő polgármester.

Ugyanakkor kitért arra is, vannak még hiányosságok, de ezt majd a következő polgármesternek kell megoldania. Bízik abban, hogy megválasztandó utódja még többet tud majd tenni a faluért.
Egyelőre azonban ez a feladat Kökény Bélára vár, aki a napokban veszi át a folyamatban lévő ügyeket. Az önkormányzati munka nem új számára, az előző ciklusban képviselő volt, most alpolgármester, s korábban vezette a nemzetiségi önkormányzatot is.

„Igyekszem megbirkózni a feladattal, a következő pár hónapban kiderül, mennyire vagyok jó vezető, s indulok-e esetleg az időközi választáson is. Ez azonban sok dolgon múlik, azon is, kik lesznek a jelöltek. Egyelőre azzal foglalkozom, hogy a gondok ellenére bizakodó hangulatot teremtsek a faluban is. Ilyen problémákkal, mint mi, máshol is küzdenek. És most kezdődik a közmunka, az elsődleges cél, hogy rendben tartsuk a falut, s vannak még ötleteim, de a munka során is jönnek majd újak. Sajnos nagy a munkanélküliség, sokan kapnak segélyt. A közmunka létszám azonban szabott, így az első nagy konfliktus abból fakad majd, hogy ki kerül be, biztos ér majd kritika. Sajnos a közmunkaprogramra kapott pénz nem mindenre elegendő, ezért előnyben vannak azok az önkormányzatok, akik plusz forrást tudnak beletenni. Politikai akarat kellene a munkanélküliség megszüntetésére – mondja a polgármesteri teendőkkel megbízott alpolgármester. 

Kökény Béla szerint a hiányzó pénz, azaz a másfélmillió forint, valamint a visszafizetendő támogatás előteremtése a következő, végleges polgármester nagy feladata lesz. Mivel a szúcsi önkormányzat még mindig megoldotta a pénzügyi problémákat, szerinte most is találnak majd megoldást.

Sok szerencsét kívánnak a következőnek

A heol.hu által megkérdezett helyiek sajnálják, hogy lemondott Egyed Zsigmond. Kormos Lászlóné szerint nem volt rossz polgármester, megcsinált mindent, rendben van a falu, szebb, mint Egercsehi. Jaskó Krisztiánné megérti, hogy a polgármester lemondott, szerinte a maga szempontjából jól tette, de a falu rosszul jár. „Sok baja volt, megnehezítette a kormány a dolgát, nem tud annyit intézkedni, mint régen. Rendben tartotta a községet, amennyire energiájából, idejéből telt. A következő polgármester sem fog többet tudni tenni Szúcsért, sajnos meg lesz kötve a keze, de legyen hozzá szerencséje – mondta el véleményét Jaskóné.

Forrás: heol.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu