Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Méltatlannak nyilvánítottak egy zuglói képviselőt
Várnai László úgy érzi, egy „politikai kiszavazó show” áldozata lett és a bírósághoz fordul, hogy visszakapja mandátumát

Méltatlannak nyilvánította Várnai Lászlót, a Civil Zugló Egyesület képviselőjét a XIV. kerületi képviselő-testület 2015. március 19-én. Az önkormányzati törvény szerint a méltatlanság megállapítása azzal a következménnyel jár, hogy a képviselő megbízatása megszűnik.


Várnai László az MTI-nek elmondta: amikor valaki képviselővé válik, kérnie kell, hogy bekerüljön a köztartozásmentes adatbázisba. Ő január 10-én tudta meg, hogy nincs benne, és mintegy 42 ezer forint köztartozása van. Ezt az összeget február 25-én befizette, ám közben méltatlansági eljárást indítottak ellene. Jelezte az ügyrendi bizottságnak, hogy leadta a nullás igazolást – ezt látta a bizottság, valamint a képviselő-testület is –, és ismét kérte, hogy kerüljön be az adatbázisba – idézte fel.

Hangsúlyozta: a zuglói önkormányzat fölött törvényességi felügyeletet ellátó Fővárosi Kormányhivatal állásfoglalást adott ki arról, hogy mivel már nincs köztartozása, rendezett köztartozások esetén pedig nincs lehetőség a szabály visszamenőleges hatályú alkalmazására, méltatlansági eljárással a képviselői megbízatása nem szüntethető meg.

A képviselő-testület tagjai megismerték a kormányhivatali állásfoglalást, ennek ellenére tartottak március 19-én titkos szavazást az MSZP kezdeményezésére, és 12-10 arányban megszavazták a méltatlanságát – ismertette a képviselő.

Várnai László közölte, hogy bírósághoz fordul, mivel álláspontja szerint a méltatlanság törvényi feltételei nem valósultak meg, ezért meggyőződése, hogy visszakapja a mandátumát. A Civil Zugló Egyesület politikusa úgy fogalmazott, hogy „ez egy politikai kiszavazó show”. Hozzátette: azt gondolja, „sok gerendát talált az elmúlt években mások szemében, és most az övében találtak egy szálkát”. Egyesületük „sok turpisságra rámutatott” a kerületi működésben, ezért szerinte sokaknak nem érdeke, hogy ott legyenek a képviselő-testületben.

Karácsony Gergely (PM), Zugló polgármestere az ügyben az Indexnek azt mondta: a méltatlansági eljárásról szóló törvény több szempontból is rossz. Szerinte egyrészt igazságtalan, hogy akár egy forint adótartozás is elég a méltatlansághoz, másrészt „értelmezhetetlen a jogszabály”.

A kerület vezetője a portálnak azt nyilatkozta: azért dönthetett a méltatlanság mellett a testület, mert Várnai Lászlónak a megismert dokumentumok szerint korábban is voltak köztartozásai, így „életszerűtlennek gondolhatta a többség, hogy ne tudott volna a tartozásról korábban”. A törvényi szabályozás hibája, hogy az önkormányzat nem tudja ellenőrizni, mikor értesítette a NAV a képviselőt, a bíróság feladata lesz ezt megállapítani – mondta.

Hozzátette: az is kiderült, hogy a tartozások miatt Várnai László vagyonbevallása nem volt pontos, így az ülésen jelezte, hogy kötelessége kezdeményezni egy vagyonnyilatkozati vizsgálatot is.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu