Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

142 millió forintból megújult a várpalotai Thury-vár
A fejlesztés eredményeként festőműhelyt, vetítő- és kiállítótermet is kialakítottak Thury György egykori diadalának színhelyén

Megújult a várpalotai Thury-vár udvara, új festőműhelyt és vetítőtermet alakítottak ki a létesítményben 142 millió forintos uniós fejlesztés eredményeként – mondta Talabér Márta, a Veszprém megyei város polgármestere a 2015. március 11-i átadó ünnepségen, ahol Kövér László, az Országgyűlés elnöke is jelen volt.


Talabér Márta polgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy a beruházás eredményeként megújult a várudvaron lévő egykor működő középkori kút is. Hozzátette: az új festőműhelyben a reneszánsz-kori technikákat ismerhetik meg az érdeklődők, az újonnan kialakított vetítőteremben pedig a Thury-vár ostromát bemutató animációs filmet tekinthetik meg. Az új kiállítótérben korabeli kínzó-, vallató eszközöket mutatnak be.

A polgármester felidézte: a munkálatok 2014 nyarán kezdődtek. Mint mondta, Várpalota épített régmúltjából nem sokat hagyott meg a szocializmus, a mezővárosi arculatot a modern szocialista iparvárosé váltotta fel. A vár azonban túlélte a törököt, a két világháborút és az azt követő időszakot egyaránt – tette hozzá.

A most átadott megújult létesítmény lesz a központi helyszíne a Diadal Napjának, mely Thury György 450 éve véghezvitt diadalának állít emléket.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint a beruházás példázza, hogy Thury György egykori végvári vitéznek méltó utódai élnek ma Várpalotán. Úgy vélte, ez a nap a „jelenkor elkötelezett várpalotai polgárok diadalának napja is: a cselekvés diadala a tétlenség fölött”.

„A történelem során a magyarok ellen elkövetett birodalmi merényletek egyike, hogy elpusztították seregnyi gyönyörű várunkat” – mondta Kövér László, hozzátéve: ezért külön öröm, ha újjáépül valamelyik várunk.

Az Országgyűlés elnöke felidézte: a palotai vár lerombolását I. Lipót császár 1702-ben rendelte el, de a Rákóczi-szabadságharc megakadályozta az elpusztítását.

Kövér László azt mondta, akik ma várépítésbe kezdenek, azok hosszú távon gondolkodnak. Hozzátette: ott érezzük jól magunkat, ahol az emberek, a közösségek szeretnek kézzel foghatót alkotni, jó érzés tudni, hogy Várpalota olyan város, ahol ilyen emberek élnek.

Megjegyezte, hogy a felújított vár egy nagyszerű közösségi tér lett, ahol lehet várjátékot, színdarabot és filmet nézni, igényes zenei műsorokat hallgatni, múltidéző kiállításokat szemlélni. Pappné Csővári Zsófia, a Thury-vár Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a fejlesztés során a vár ajándékboltja is megújult, színházi öltözők és a parkolót a főbejárattal összekötő gyalogút épült, valamint mobil színpadot, nézőtéri székeket és új hangtechnikát is vásároltak.

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Terv Közép-dunántúli Operatív Program keretén belül valósult meg.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu