Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Milyen jövő várhat a települési önkormányzatokra?
Vissza a tanácsrendszerhez – A települések nem hibáztak bróker-ügyben – Gémesi György és Schmidt Jenő az InfoRádióban

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint az önkormányzati rendszer átalakítása a tanácsrendszer felé halad. Gémesi György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a változtatások után csökken a helyhatóságok mozgástere. Schmidt Jenő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke pedig arról is beszélt, hogy a helyhatóságok nem hibáztak, amikor a számlájukat a Buda-Cash brókerházhoz tartozó bankoknál vezették. 


A MÖSZ elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: sérül a települések autonómiája az önkormányzati rendszer átalakításával. Gémesi György szerint a változtatások a tanácsrendszer kialakítása felé mutatnak. Szavai szerint, „az átalakítások pénzügyi szaldója negatív, ez a mi mozgásterünket szűkíti, tehát azon feladatokra, ami nekünk nem kötelező csak elvárt, kevesebb pénz jut. Megyünk a tanácsrendszer felé, ahol megmondják, hogy mire költsük a pénzt, ezzel a települések autonómiája került veszélybe az utóbbi időszakban.”

Gémesi György azt is hangsúlyozta: a centralizáció ráadásul érdemi megtakarítást nem hozott. Hozzátette: „az, hogy a kistelepülések hivatal nélkül maradtak, szűkíti a mozgásterüket, és a hosszú távú fenntarthatóságukat is veszélyezteti. Elindul a folyamat, amely ezeknek a kistelepüléseknek a jövőjét kockáztatja. Egyébként a centralizációval nem takarítottak meg jelentős pénzt.” Gémesi György azt is aggasztónak tartja, hogy az önkormányzatokat érintő intézkedésekről nincs érdemi egyeztetés a kormányzattal.

Nem számít az önkormányzatokat érintő nagyobb átalakításra a Buda-Cash- és a Quaestor-ügy után a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a helyhatóságok szerinte nem hibáztak, amikor a számlájukat a brókerházhoz tartozó bankoknál vezették. 

A TÖOSZ elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy szerinte az önkormányzatok életében nem lesz jelentős változás a Buda-Cash és Questor-ügy után. Schmidt Jenő azt is kizártnak tartja, hogy az államkincstárból kereskedelmi bank legyen.

Úgy fogalmazott: „nem tartom valószínűnek, hogy nagy átalakítás lesz. A kincstár nem alkalmas arra, hogy banki szolgáltatásokat nyújtson. A másik pedig, hogy a magyar állam beszállt több kereskedelmi bankba tulajdonrésszel, azok informatikai rendszereinek átkonvertálása a kincstárba hosszú idő lenne és sok pénz.”

Schmidt Jenő megítélése szerint ezt nem lehet megcsinálni a kereskedelmi bankok nélkül. „Vélhetően a kincstár uniós kifizetőhely lesz.” A TÖOSZ elnöke hozzátette: „jó az NGM elgondolása, hogy a közpénz és az uniós pénzek kifizetése egy helyről történjen, de a kincstár kereskedelmi bankká fejlesztését ma már nehezen lehetne megtenni.”

Schmidt Jenő szerint az önkormányzatok nem hibáztak, amikor a számlájukat a brókerházhoz tartozó bankoknál vezették. „Az önkormányzatok nem hibásak, ők adott pénzintézeti szektorban vezették bankszámlájukat, tartottak betéteket.” Azt ugyanakkor, hogy az önkormányzatok értékpapír-számlán tartottak betéteket, Schmidt Jenő nem tartja jó ötletnek. „Az más kérdés, hogy ezek a brókercégek államkötvényt vettek-e ezen a pénzen, mert azt adta meg az önkormányzat, de mindenesetre nem tőzsdéztek közpénzzel, valószínűleg állampapírokat vettek.”

A TÖOSZ elnöke azt várja, hogy olyan kormányzati intézkedések lesznek a jövőben, amelyek az államkincstár szerepét erősítik.

Forrás: InfoRádió

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu