Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A MÁK 2016-tól lehet önkormányzati számlavezető
Dancsó József: gőzerővel dolgozunk a modern államkincstár stratégiai koncepciójának megvalósításán

Leghamarabb jövő év elején lesz felkészülve a Magyar Államkincstár (MÁK) arra, hogy átvegye az önkormányzatok számláinak vezetését – mondta 2015. március 30-án a Kossuth Rádió a 180 perc című műsorában Dancsó József, a szervezet elnöke. Legalább tízéves lemaradásban van a Magyar Államkincstár informatikai bázisa, háttere, de olyan elemek is vannak, amelyeket tekintve az elmúlt időszakban jelentős volt az előrelépés – mondta Dancsó József.


Az egyik eredmény, hogy tavaly ősszel a nemzetgazdasági miniszter elfogadta a modern államkincstár stratégiai koncepcióját, amelynek a megvalósításán jelenleg is gőzerővel dolgoznak. A cél, hogy a közel jövőben a Magyar Államkincstár is biztosítani tudjon minden olyan szolgáltatást, amely a központi költségvetés és az alrendszerek számlavezetésével, betéteinek, befektetéseinek biztonságával kapcsolatos – hangsúlyozta az elnök.

A szervezet vezetője annak kapcsán nyilatkozott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint hiányzik egy olyan modern kincstári rendszer, amely biztosítaná a közpénzek parkoltatását.

Arra a riporteri kérdésre, hogy az államkincstár valóban még idén kötelezően átveszi-e az önkormányzati számlavezetést, a Dancsó József azt mondta, leghamarabb jövő év elején lesz olyan a felkészültségük, amely ezt lehetővé tenné. Megjegyezte, hogy jelenleg is lehetőség van arra, hogy a helyhatóságok az államkincstárnál vezessék a számláikat, a megyei önkormányzatok számára pedig ez már most is kötelező.

A Magyar Államkincstár elnöke arról is beszélt, hogy egyetért az elképzeléssel, mert ennek a gyakorlatnak számos előnye van. Az egyik fontos szempont, hogy közpénz ne kerüljön az államháztartási körön kívülre, másrészt sokkal gyorsabbá válik az önkormányzatok pénzellátása, mert közvetlen kapcsolatban lehetnek az államkincstárral.

Dancsó József hozzátette: jelenleg olyan informatikai rendszerek kidolgozását végzik, amelyek szerencsés esetben akkor működnek hatékonyan, ha az önkormányzatoknak kötelező lesz a számláikat az államkincstárnál vezetni.

A szervezet elnöke elmondta még, minden megyeszékhelyen van államháztartási iroda, tavaly pedig huszonhárom új helyen nyitottak értékesítési pontot, ahol elsősorban állampapírt lehet vásárolni. Összességében így ötvenhárom helyen vannak ott jelenleg az országban, ami már vetekszik egy közepes méretű kereskedelmi bank fiókhálózatával.

Forrás: Kossuth Rádió - Hiradó.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu