Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Újabb négy iskola fenntartását vennék át a németek
Budapesti, piliscsabai, pilisvörösvári és szekszárdi intézmények kerülhetnek a nemzetiségi önkormányzatok fenntartásába

A budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium átvételét tervezi a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ), emellett előreláthatólag a piliscsabai, a pilisvörösvári és a szekszárdi német önkormányzatok is átvesznek egy-egy köznevelési intézményt – közölte az országos nemzetiségi önkormányzat 2015. március 3-án az MTI-vel.


A közlemény szerint az MNOÖ hétvégi közgyűlésén döntött arról, hogy szeptembertől át kívánja venni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a 14 osztállyal működő budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumot.

Az országos német önkormányzat jelenleg két nagy oktatási intézményt tart fenn közvetlenül: a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontot és a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Szakközépiskolát. A bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központját és a győri Audi Hungária Iskolát pedig az önkormányzat közreműködésével létrehozott közalapítványok tartják fenn – emlékeztettek.

A közgyűlés azt is jóváhagyta, hogy a piliscsabai, a pilisvörösvári és a szekszárdi német önkormányzatok is átvegyenek egy-egy köznevelési intézményt.

A közlés szerint hosszabb távú oktatási-nevelési terveik közé tartozik, hogy a német nemzetiségi intézmények között kialakítsanak egy hálózatot, amelyen belül az általuk fenntartott iskolák is központi szerepet töltenének be. Terveik szerint ezek az intézmények továbbképzéseket tartanának, szakmai támogatást nyújtanának a köréjük csoportosuló kisebb óvodáknak, iskoláknak. Emellett azt remélik, hogy a gimnáziumok a velük kapcsolatban lévő településekről, intézményekből magukhoz vonzzák majd a jó képességű német nemzetiségi gyerekeket - írták.

Mindez újabb előrelépést jelent egy évek óta folyamatban lévő stratégiában, amelynek végső célja az, hogy a kulturális és oktatási autonómia jegyében még több nemzetiségi tartalommal gazdagodhasson a tananyag az érintett iskolákban – hangsúlyozták.

A közgyűlés arról is határozott, hogy az országos német önkormányzat tárgyalásokat kezdeményez a Tolna Megyei Önkormányzattal a szekszárdi Magyarországi Német Színház tulajdonba vételéről. A jelenleg csak használatra megkapott épületegyüttes felújítása mintegy 230 millió forintba kerülhet, és az MNOÖ szívesebben fektetne be saját tulajdonba – közölték.

Forrás: MTI 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu