Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Európai Örökség lesz a Páneurópai Piknik Emlékhely
A címet az Európai Bizottság hozta létre, hogy elismerje azokat a helyszíneket, amelyek hozzájárultak Európa újraegyesítéséhez

Magyarországon egyedüliként Európai Örökség címet kapott a sopronpusztai Páneurópai Piknik Emlékhely az Európai Bizottságtól – mondta Sopron polgármestere 2015. március 12-én, az 1989-es határáttörés helyszínén. Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy a címet az emlékhely az 1989. augusztus 19-i események miatt érdemelte ki, amikor több száz kelet-német menekült a zárt határkaput átszakítva menekült Nyugat-Európába.


Úgy fogalmazott, hogy Sopron, mint „a leghűségesebb város” (Civitas fidelissima), büszke arra, hogy „nem szabad népként szabadságot adott egy másik nem szabad népnek”, ez pedig a legnagyobb ajándék, amit egy nemzet egy másik nemzetnek adhat.

Az Európai Örökség címet az Európai Bizottság hozta létre azzal a céllal, hogy elismerje azokat a helyszíneket, amelyek a történelem során Európa újraegyesítéséhez járultak hozzá. A címtől azt remélik, hogy „az európai polgárokban megerősítse az unióhoz való tartozás érzését”, élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet.

Uniós döntés alapján Magyarország először tavaly tehetett összesen négy javaslatot a cím elnyerésére, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egyedüliként a Páneurópai Piknik Emlékhelyet javasolta.

Fodor Tamás közölte: a cím előnye, hogy az Európai Bizottság biztosítja a helyszín, illetve annak történelme ismertségét az EU-ben. Bár közvetlen pénzügyi támogatással nem jár, más közösségi programokhoz nyújthatnak be pályázatokat, ahol a státus vélhetően előnyt jelent majd.

Magas László egykori szervező, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke elmondta, hogy „megnyugvást érez” a cím elnyerésével, mert az 1989-es események után a helyszín és az ott történtek is „kissé feledésbe merültek”. Az oda vezető út például tíz évvel később épült ki, az emlékpark a mostani formáját pedig a huszadik évfordulóra nyerte el.

Az elismerést április 15-én veszi át a polgármester Brüsszelben.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu