Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Schmidt Jenő szerint nem jó irány az államosítás
A TÖOSZ elnöke úgy véli, néhány év múlva mindent vissza fognak adni az önkormányzatoknak

Az elmúlt héten azt vizsgálta az InfoRádió, hogy életünk mely területei estek áldozatul az államosításnak. Most az önkormányzatok helyzetével folytatták a sorozatot a Stafétában. A Reggeli gyors vendége Schmidt Jenő, a Területi Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke volt. 


Schmidt Jenő elmondta: a központosítás nem mindig szolgálja a korrekt feladatellátást, mégis folytatódik. Folyamatosan mennek át az önkormányzati feladatok a központba. Az érdek-képviseleti vezető ide sorolta az iskolák üzemeltetését, a közszolgáltatásokat, a hulladékgazdálkodást, az ivóvíz és a szennyvíz kezelését, a temetkezést és a kéményseprést.

Schmidt Jenő szerint e feladatokat eddig megfelelően látták el az önkormányzatok, de most mindent átvesz az állam és arra kényszeríti a területi vezetéseket, hogy velük szerződjenek. A TÖOSZ vezetője úgy véli, az oktatás például sokkal többe kerül majd az államosítás után, mint azelőtt.

„Pár év múlva rájönnek majd, hogy az államosítás nem jó irány és mindent visszaadnak majd az önkormányzatoknak, de egyelőre nincs olyan aki ezt le bírná állítani” – tette hozzá Schmidt Jenő.

Nem csak az iskolai fenntartói jogokat vette el az állam az önkormányzatoktól, hanem az állam az iskolák autonómiáját is felszámolta. Létrehozta a Klik nevű szörnyet és így kezdte kézivezérléssel irányítani az iskolai folyamatokat, eközben kiszorította a nem állami szereplőket.

Eddig az önkormányzatoknak kis szerepe maradt az iskolák működtetésében, ez a rezsi fizetése volt.  A Reggeli gyors Staféta rovatában az iskolák államosítása volt a téma., ahol Radó Péter oktatáskutató azt mondta: most azt történik, hogy az állam a működtetési kötelezettséget is elvonja az önkormányzatoktól. A kritika jogos, hogy az állam nem tudja, mit vállalt magára, hisz a központi kormányzatnak semmilyen áttekintés nincs, hogy melyik önkormányzat mennyit költött az iskolákra.

De emellett voltak olyan önkormányzatok, melyek tehetősebbek voltak és kompenzálni tudták a forráshiányt. Az államosítás 2012-2013-ban ugyanis irdatlan forráskivonással járt együtt. Most az egységesítés – ahogy a kormány hívja – azzal jár, hogy a teljes közoktatás egységesen alulfinanszírozott lesz – mondja Radó Péter.

Forrás: InfoRádió

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu