Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A forradalmi emlékműtől az olimpiai helyszínekig
Újabb félszáz fontos kérdésről határozott a Fővárosi Közgyűlés

Csaknem félszáz napirendet tárgyalt meg 2016. szeptember 28-i rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Egyhangúlag jóváhagyták, hogy együttműködési megállapodást kössön Budapest Szarajevóval. Döntöttek arról, hogy módosítják a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot, határoztak új P+R parkolók építéséről és arról, hogy A Forradalom lángja emlékmű a Nagy Imre térre kerüljön. 


Az ülés kezdetén a városatyák egyperces néma felállással adóztak Csoóri Sándor emlékének. A kétszeres Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, esszéíró, prózaíró, politikus szeptember 12-én, életének 87 évében hunyt el, 2014-ben lett Budapest díszpolgára, a Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekintette.

Nem tartanak vitanapot

A közgyűlés nagy többséggel elutasította a szocialista Horváth Csaba javaslatát, hogy tartsanak vitanapot „az elmúlt tíz év visszásságainak kibeszélésére". „Nincs szükség semmilyen vitanapra, az provokáció, a tények önmagukért beszélnek" – mondta ezzel kapcsolatban Tarlós István.

A főpolgármester nettó hazugságnak nevezte a Népszabadság szeptember 28-i számában megjelenteket, miszerint az alagútfúrást végző Bamco bankgarancia-ügye 3 milliárd forinttal még drágábbá teszi a 4-es metró beruházást. A főpolgármester hangsúlyozta: ha nem kísérlik meg annak idején lehívni a bankgaranciát, az hűtlen kezelés lett volna. „Ez a franciák pénze volt, amit a BKV elvett tőlük, de azt vissza kell adni. Egy fillérrel sem lesz ettől drágább a 4-es metró, ez nettó hazugság vagy kapitális ostobaság" – fogalmazott. Rámutatott, hogy a 2010 előtti időkből 39 Bamco-per maradt az új városvezetésre, több 10 millió euró értékben, amelyek kimenetele még enyhén szólva kétséges.

A főpolgármester emlékeztetett rá, hogy a 2010 előtti városvezetés hét alkalommal hat különböző dátumot jegyzett elő a metró befejezésére, de egyiket sem tartották be. A jelenlegi városvezetés csak egy időpontot jelölt meg – 2014 tavaszát –, és azt be is tartotta. Tarlós István idézte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek Demszky Gáborhoz 2009 júniusában írt levelét, amely szerint 11 – a 4-es metróhoz kapcsolódó – szerződés Kohéziós Alapból való támogatása nincs összhangban a közösségi irányelvek alkalmazásával, ezért a szerződéses összeg – több mint 56,6 milliárd forint – visszafizetésére tettek javaslatot.

„Ez azt jelenti, hogy az Unió – a magyar önrészt levonva – 43,5 milliárd forintra büntette a várost, ezt a pénzt pedig a város sosem kapta vissza” – jegyezte meg Tarlós István. A főpolgármester hozzátette: az előző városvezetés idején a csepeli központi szennyvíztisztító közbeszerzési eljárásainál az EU-s szabályok megsértése miatt 15,8 milliárd forintra büntették a várost. „Ezt közpénzből az államnak kellett kifizetnie, mert Önök elherdálták a pénzt” – mondta Tarlós István, Horváth Csabára utalva. Hozzátette: személyes véleménye szerint Horváth Csaba a politikusoknak ahhoz a szűk rétegéhez tartozik, akik azt gondolják, az ellenzék egyetlen dolga, hogy „ostoba cirkuszokat tartson”.

A 4-es metró 2010 előtti, úgynevezett időalapú többletkövetelése miatt 21, 8 milliárd forint büntetést és perköltséget kellett a Fővárosnak kifizetnie. A Bálna ügyében az örökölt szerződés szerint a Fővárosnak negyed évszázad alatt 31 milliárd forintot kellett volna fizetnie az amúgy alig 10 milliárdba kerülő beruházásért, vagyis 21 milliárd forintos kár érhette volna a Fővárost. Ehhez jön hozzá a dugódíj önkéntes vállalásából származó veszteség – amelyet egyelőre nem lehet számszerűsíteni –, valamint a folyamatban lévő perek. A 2010 előtti városvezetés „máig nem számszerűsíthető” kárt okozott a Fővárosnak a BKV és a Trafficom között 30, illetve 30+15 évre kötött szerződéseivel is – emelte ki Tarlós István. Ne akarjon olyan vitanapot rendezni, ahol megpróbálják összemosni „a maguk disznóságait” az utóbbi hat évben történtekkel – mondta Horváth Csabának a főpolgármester.

Együttműködés Budapest és Szarajevó között

Együttműködési megállapodást kötött Budapest és Bosznia-Hercegovina fővárosa, Szarajevó – erről egyhangúlag döntött a közgyűlés. A megállapodás szerint a két főváros a kultúra, a turizmus, az ifjúságpolitika, az oktatási ügyek, a szociális szolgáltatások, a városüzemeltetés és közszolgáltatások terén kíván együttműködni. Szarajevó kifejezetten számít a magyar tapasztalatokra a közszolgáltatások, különösen a közösségi közlekedés, infrastruktúra, csatornázás, szennyvíztisztítás, hulladékkezelés terén – olvasható az elfogadott javaslatban.

Mint írták, az európai integráció kiemelten fontos Bosznia Hercegovina számára, ezért az európai szabványokhoz való alkalmazkodás, az integráció tapasztalatai, pályázatokkal kapcsolatos információ átadása is nagy érdeklődésre tart számot. Az együttműködési megállapodás keretében megvalósuló programok lehetővé teszik a lakosság minél szélesebb körben történő bevonását és részvételét, melyre a kulturális, turisztikai, ifjúsági és sport terén való együttműködés kiváló lehetőséget nyújthat – áll a dokumentumban.

Módosították az olimpiai helyszínkiválasztási javaslatot

A nemzetközi sportszövetségekkel való egyeztetések nyomán módosította a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot a Fővárosi Közgyűlés. Az új változat szerint az olimpiai nyitó- és záróünnepséget a Puskás Ferenc Stadionban tartanák, a sajtó- és közvetítőközpont pedig a Hungexpo területén lenne.

A javasolt változtatások a „Master Plan” és így a pályázat erősítését szolgálják – áll a Tarlós István és városfejlesztési helyettese, Szeneczey Balázs által jegyzett előterjesztésben –: a versenyhelyszínek esetében a módosított terv biztosítja, hogy az összes javaslat megfelel a legoptimálisabb utóhasznosítási, valamint fenntarthatósági igényeknek. Ha nincs megfelelő utóhasznosítási lehetőség, akkor az új létesítmény ideiglenes megoldással való megépítése javasolt. A megvalósíthatóság érdekében csökkentenék a megvásárolandó, valamint a gazdasági társaságok és magántulajdonosok által érintett ingatlanok számát. Kiemelték, a javasolt módosítások hozzájárulnak az olimpia gazdaságosabb megrendezéséhez.

A kedvezőbb utóhasznosítási lehetőségek alapján a sajtóközpont új tervezett helyszíne a Hungexpo területe, itt a csarnokok az olimpia után rendezvény- és konferenciapavilonokként hasznosíthatók – olvasható az előterjesztésben. Az eredeti koncepció szerint négy médiafalu lett volna a városban, de a szálláslehetőségek további vizsgálata alapján három médiafalut elegendőnek tartanak a médiaszálláshelyek kiszolgálására. A Gubacsi úti médiafalu helyszínének megszüntetése a sajtó- és közvetítőközpontnak a Hungexpo területére áthelyezése miatt volt szükséges. A józsefvárosi pályaudvarra tervezett médiafalut pedig az előterjesztők szerint bővíteni indokolt.

Az elfogadott előterjesztés szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a sportszövetségekkel történő további egyeztetés nyomán a pályázat harmadik szakaszában is módosulhat a helyszínkiválasztási javaslat, amelynek alapján a végleges dokumentumot előreláthatóan 2017 januárjában mutatják be a Fővárosi Közgyűlésnek.

A javasolt változtatások között szerepel például, hogy a Testvérhegy helyett a Hármashatár-hegy területén lennének a mountain bike versenyek, a box a Hungexpo helyett az Óbudai-sziget területén kapna helyet, az evezősversenyek Szeged helyett az Olimpiai park területén lennének.

Megállapodás a hulladékgazdálkodásról

A közgyűlés jóváhagyta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat közötti háromoldalú együttműködési megállapodást. Az új hulladékgazdálkodási rendszer – olvasható az elfogadott előterjesztésben – az FKF-nek csaknem 10 milliárd forintos forráskiesést eredményezett volna, végül az a megegyezés született, hogy a közterület-fenntartó tervezett árbevétele és a fizetendő szolgáltatási díjbevétel közötti eltérés mértékét 1,9 milliárd forintban maximalizálják. Emellett – mint arról Tarlós István főpolgármester korábban beszámolt – a kormány mintegy 2,5 milliárd Ft-tal növeli a fővárosi hulladékgazdálkodás fejlesztési projektjének támogatását – erről kormányhatározat is rendelkezik –, így annak értéke már csaknem 8,5 milliárd Ft.

A Fővárosi Közgyűlés egyben határozatban mondta ki, hogy az új hulladéktörvény és a vonatkozó kormányrendeletek betartása súlyosan veszélyeztetik a budapesti hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását, ezért felterjesztés útján kezdeményezik a törvény módosítását, hogy annak hatálya alól vegyék ki a fővárost.

P+R parkolók épülhetnek uniós forrásból

Öt helyszínen épülhetnek P+R parkoló uniós forrásból – határozott a közgyűlés. A tervek szerint Békásmegyer HÉV-állomásnál a HÉV mindkét oldalán létesülne egy összesen 377 férőhelyes parkoló. Csepel HÉV-állomásnál a már megépült P+R parkolóhoz kapcsolódva a II. Rákóczi Ferenc úti oldalon további mintegy 150 férőhelyet alakítanak ki. A Népliget metróállomásnál a jelenleg a Volánbusz által használt tárolóterületen kétszintes parkolóház épülne, körülbelül 400-450 férőhellyel. Újpest-városkapunál a meglévő parkolót bővítenék 250 új férőhellyel, egyben rendeznék a metróállomás környezetét, a parkot és a Temesvári utcai buszvégállomást. További helyszínként szerepel a tervekben a Mexikói úti földalatti-végállomás, ahol többszintes mélygarázs és/vagy parkolóház épülhet, ezer körüli férőhellyel.

Döntött a közgyűlés a parkolási rendelet módosításáról, a kerületek kérésére. Ferencváros Önkormányzatának javaslatára az Ipar köz–Ipar utca–Bokréta utca–Üllői út–Haller utca–Soroksári út–Déli határoló út–Gizella sétány által határolt területen a várakozási díj óránként 175 Ft-ról 265 forintra változik.

A kőbányai önkormányzat javaslatára várakozási övezetbe vonják a Kőrösi Csoma Sándor út–Kolozsvári utca–Bánya utca–Liget utca–Halom utca–Szent László tér–Állomás utca–Korponai utca–Liget tér–Kőrösi Csoma Sándor út–Halom utca–Ászok utca–Bánya utca–Kőrösi Csoma Sándor utca által határolt területet; a Kőbányai út–Monori utca–Jegenye utca–Bihari út–Horog utca–Fokos utca–Szállás utca–Szállás köz–Szállás utca–Kőbányai út által határolt területet; a Maglódi út–Szentimrey utca–Sörgyár utca–Lavotta utca által határolt területet; valamint az Üllői út–Ceglédi út–Bihari utca–Balkán utca–Somfa köz–Zágrábi utca–Gém utca–Fogadó utca–Száva utca által határolt területet.

A Nagy Imre térre kerül a Forradalom lángja emlékmű

A közgyűlés határozott arról, hogy a II. kerületi Bem téren helyezik el az 1956-os lengyel szolidaritás emlékkövét, valamint arról, hogy a II. kerületi Nagy Imre téren kapjon helyet a korábban a Kossuth téren állt, a Forradalom lángja emlékmű.

Döntött a közgyűlés arról, hogy a Főkert 134 millió forintért professzionális idősfa-átültetési gépet szerezzen be. A géppel megőrizhetők maradnak az idős faegyedek 35-40 cm-es átmérőig, megfelelő előkezeléssel és utógondozással akár 90%-os túlélési eséllyel.

Fővárosi kitüntető díjak adományozásáról döntöttek

Zárt ülésen döntött a közgyűlés arról, hogy Pro Urbe Budapest díjat adományoz Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitánynak, Kulcsár Győző olimpiai bajnok párbajtőrvívó, mesteredzőnek, Imre Géza párbajtőrvívónak, Kapás Boglárka úszó, olimpikonnak, Haranghy Csabának, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatójának, valamint dr. György István volt főpolgármester-helyettesnek, Kőbánya volt polgármesterének.

Budapestért díjat kap a Magyar Állami Operaház Énekkara; Somogyvári Géza, üzem- és rendszerszervező mérnök, az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevője;  Jánosa Domokos, pápai káplán, plébános (Bp.-Felsővíziváros); Lőrincz Edina, ügyvezető igazgató (Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft.); Kis Tamás, ny. divízióvezető (XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Sport Divíziója); Járdányi Gergely, nagybőgőművész; a Muzsikás Együttes; Bohus Zoltán, szobrászművész, üvegtervező; Balázs János, zongoraművész, tanár; dr. Varjú Imre, osztályvezető főorvos (Szent Margit Kórház); dr. Badacsonyi Szabolcs, mb. főigazgató (Szent Margit Kórház); Hámori Mária, ny. óvodavezető (Hegyvidéki Mesevár Óvoda, Játszóház); Népessy Noémi Eszter, igazgató (Óbudai Múzeum); Harsányi Gábor, színművész; Prof. Dr. Gömör Béla, osztályvezető főorvos, egyetemi tanár (Budai Irgalmasrendi Kórház); Hollerung Gábor, karmester, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója; Szabó József, vezérigazgató (FŐKERT Zrt.); Megyesné dr. Hermann Judit, aljegyző (Főpolgármesteri Hivatal); Nagyné Varga Melinda Mária, főosztályvezető (Főpolgármesteri Hivatal); a Belvárosi Fesztivál közössége; Flesch Tamás, ügyvezető igazgató (Continental Group Kft.); Erdélyi Tibor, táncművész, koreográfus, fafaragó művész; Tóth Balázsné, ny. óvodavezető (Orbánhegyi Óvoda); Sármay András, igazgatóság elnök (Fővárosi Vízművek Zrt.); az Ars Sacra Alapítvány, valamint Végh Tamás, ny. református lelkész.

Zalabai Gábor díj – A Budapestiek Esélyegyenlőségéért díjat kap Nagyné Kovács Tímea, szociális és egészségügyi referens (Bp- Főváros XXI. Kerületi Csepeli Polgármesteri Hivatal); Iring Zoltán, intézményvezető (XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ); valamint a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány.

Fővárosért Emlékzászló díjban részesül a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Dr. Barna Sándor Emlékérem – A Főváros Közbiztonságáért díjat adományozott a közgyűlés dr. Paál Péter Györgynek, a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének, r. ezredesnek; Ruszó Lászlónak, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetőjének, r. alezredesnek; Bajári Csaba szolgálatvezetőnek (Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Akció Szolgálat); Menyhért Tamás tűzoltóparancsnoknak (XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság); valamint Kovács Lajos közterület-felügyelőnek (Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Köztisztasági Szolgálat). 

Papp László Budapest-Sportdíjat kap Molnár Imre ügyvezető elnök (Budapesti Honvéd SE); dr. Szívós István Antal, olimpiai és világbajnok vízilabdázó, edző, sportvezető; Kovács Péter kézilabdázó, mesteredző; Sinkó Andrea ritmikus gimnasztikázó, vezető edző, az Óbudai WDSE elnöke, MOB-tag; valamint Tóth Tamás úszó, paralimpikon.

Az elismeréseket november 17-én, a főváros napján adják át, kivéve a Zalabai-díjat, amelyet november 12-én, a szociális munka napján. ​

Forrás: Budapest.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu