Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gödöllőn nem terveznek migránsokat betelepíteni
Rendkívüli képviselő-testületi ülés és nyilatkozat-háború a Pest megyei városban

Gödöllő eddig sem tervezte, és a jövőben sem tervezi menekültek befogadását – erről fogadott el határozatot a város képviselő-testülete 2016. szeptember 26-án. Gémesi György polgármester az Origónak azt mondta, nem akarnak részt venni a Fidesz politikai játszmájában, de az is biztos, hogy menekülteket sem fognak betelepíteni. Vécsey László, a Fidesz országgyűlési képviselője ugyanis korábban azt mondta, hogy a város 1500 migránst betelepítését tervezi. 


A rendkívüli képviselő-testületi ülésen egyetlen napirendi pontja Vécsey László (Fidesz) országgyűlési képviselő tájékoztatója volt a szeptember 20-i lakossági fórumán elhangzottakkal kapcsolatban.

A fórumon a képviselő – arra reagálva, hogy a település kétszer már elutasította a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot, valamint hogy Gémesi György polgármester pozitív példaként hozott fel egy menedékkérőket befogadó osztrák települést – azt mondta, hogy emiatt Gödöllő fokozott veszélyben van, és – számításai szerint – akár 1500 migráns Gödöllőre való betelepítése is lehetséges. 

A szeptember 26-i testületi ülést szavazások zárták: a képviselők nem fogadták el Vécsey Lászlónak a kötelező betelepítési kvóta ellen szóló határozati javaslatát. 

Egy másik határozatról szavaztak

A testület ezt követően szavazott Gémesi György határozati javaslatáról, amelyet elfogadott. Eszerint a képviselő-testület határozottan visszautasítja Vécsey László azon kijelentését, hogy a város 1500 migráns betelepítését kívánja megvalósítani. Ezt rágalomnak, minden alapot nélkülöző hazugságnak minősíti – tartalmazza a határozat.

„Képtelenség”

Gémesi György az Origónak azt mondta, hogy képtelenség a fideszes képviselő kijelentése, mivel az önkormányzatnak nincsen hatásköre a betelepítést illetően. „Nem akarunk betelepítéssel foglalkozni, és emiatt nem vettünk részt a Fidesz által legyártott határozati javaslat megszavazásában” – mondta a polgármester. „Nem a megosztottságot kell növelni, ezért nem kívántunk ebben részt venni, ezért tartózkodtunk. Nem utasítottuk el, de nem is támogattuk a Fidesz javaslatát” – tette hozzá.

Gémesi György azt a hozzáállást tartotta pozitívnak, amelyet az osztrák település mutatott, mert bár nem örültek a kormányuk és Brüsszel közötti megállapodásnak, nem keltettek uszító hangulatot, és jó megoldásra törekedtek az integrálás kapcsán. 

Harmadszorra

Vécsey László – a polgármester egyik Facebook-bejegyzése alapján – arra hívta fel a figyelmet, hogy a városvezető pozitív példaként említette a testvérváros Bad Ischlt, ahová menekülteket telepítettek be. Vécsey az ülésen hangsúlyozta azt is, hogy a város már harmadszorra utasította el a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot. Emlékeztetett arra, hogy a kényszerbetelepítés veszélyezteti az ország szuverenitását, kultúráját, a mindennapok biztonságát. 

Hozzátette: Gödöllőnek, mint a térség egyik fontos gazdasági, kulturális központjának példamutató szerepe van. Vécsey László úgy vélekedett, hogy Gödöllő nem akar támogatást adni a magyar kormánynak a Brüsszelben várható nagyon nehéz tárgyalásokhoz. Megjegyezte azt is: abban az esetben, ha nem sikerül megakadályozni a brüsszeli kényszerbetelepítési szándékokat, akkor a kormánynak tárgyalásokat kell kezdeményeznie a településekkel. 


Vécsey László délutáni közleménye

A rendkívüli ülés után néhány órával jelent meg a Fidesz frakció Vécsey László képviselő által jegyzett közleménye: „Gödöllő veszélyben, a polgármester nem utasítja el a kényszerbetelepítést” címmel, a következő tartalommal: „A mai napon a harmadik alkalommal tettünk arra kísérletet, hogy Gémesi György, Gödöllő polgármestere nyíltan állást foglaljon arról, hogy támogatja vagy nem a kényszerbetelepítést. Pár nappal a népszavazás előtt ugyanis a gödöllőieknek joga van tudni, hogy a polgármesterük megvédené-e őket a migránsok betelepítésétől vagy ellenkezőleg. A hétfő reggeli képviselő-testületi ülésen a gödöllői polgármester – kétezer magyar település polgármesterével szemben – harmadik alkalommal sem volt hajlandó elutasítani a kötelező betelepítési kvótát, sőt, külföldi betelepítési programokkal példálózott és a népszavazást támadta.

Ezzel egyértelművé vált, hogy Gödöllő veszélyben van, mert Gémesi György polgármester nem utasítja el a migránsok betelepítését, és ha életbe lépne a brüsszeli kvótacsomag, akkor bizonyára az elsők között lenne, aki önként vállalkozna a migránsok betelepítésére. A vasárnapi népszavazás tétje a gödöllőieknek különösen nagy, arra kérünk minden gödöllői polgárt, hogy ne kockáztasson!”

Gémesi György válasza a közleményre

Vécsey László országgyűlési képviselő ma délután, a rendkívüli testületi ülést követően, melyen személyesen maga is részt vett, kiadott közleményére a következőket kívánom reagálni.

Gödöllő Város képviselő-testülete a mai napon a következő határozatot hozta meg:

„A képviselő-testület határozottan visszautasítja Vécsey László országgyűlési képviselő azon kijelentését, hogy a Gödöllői Önkormányzat 1500 migráns betelepítését kívánja megvalósítani. Ezt rágalomnak, minden alapot nélkülöző hazugságnak minősíti.

A képviselő-testület ismeri Magyarország jogszabályait. Tudja, hogy menekültek befogadásáról csak a Magyar Országgyűlés és a Magyar Kormány hozhat döntést. A települési önkormányzatnak nincs jogi felhatalmazása arra, hogy a Kormány jóváhagyása nélkül menekülteket telepítsen be a településre.

A képviselő-testület kijelenti, hogy eddig sem tervezte és a jövőben sem tervezi menekültek befogadását.

A képviselő-testület tiszteli a népszavazás demokratikus jogintézményét, amely a választópolgárok önálló, szabad döntésén alapul, ezért, mint választott testület nem kívánt, és ezután sem kíván a „betelepítési kvótáról” szóló kérdésben állást foglalni.

A képviselő-testület felszólítja Vécsey László országgyűlési képviselőt hagyjon fel rágalmazó, a közösség elleni izgatásra alkalmas tevékenységével, mellyel méltatlanná válik választott tisztségének betöltésére.”  

Sajnálatos, hogy képviselő úr nem tud, vagy nem akar a sorok között olvasni. Stílusa már olyan mélyre süllyedt, ahova a továbbiakban nem kívánom követni.

Forrás: ORIGO - MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu