Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Milyen jövő vár a kétezer fő alatti településekre?
Szakmai konferencia az Önkormányzatok Napja alkalmából

„A kétezer fő alatti települések jövője (?)” címmel rendezett szakmai konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Hanns-Seidel Alapítvány együttműködésével az Önkormányzatok Napja alkalmából Gödöllőn. A rendezvényen a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szakemberei mellett a Magyar Faluszövetség elnöke tartott előadást a magyarországi települések több mint kétharmadának jövőjét érintő kérdéskörben. 


Az ünnepi konferencián Gémesi György MÖSZ elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tóth Ferenc, a Belügyminisztérium Önkormányzati és Módszertani Főosztályának főosztályvezető-helyettese tartott előadást a kistelepülések helyzetének változásáról az önkormányzatiság kialakulásától napjainkig. Mint elmondta, az első önkormányzati törvény óta folyamatos átalakuláson ment keresztül a települések feladat-finanszírozási rendszere, amelynek meg kellett teremtenie az egyensúlyt a szétaprózott településszerkezet és a méretgazdaságos működtetés között. Ennek érdekében több olyan, a települések együttműködését célzó jogszabály is született, mint az 1997-es társulási, vagy a 2004-es többcélú kistérségi társulásokról szóló törvény, de a 2010-es önkormányzati, közigazgatási reformnak is hatékonyabb működés előmozdítása volt a célja. Jelenleg a mostani rendszer fenntarthatóvá tétele érdekében folytatnak az erőfeszítéseket.

Véghelyi Balázs, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felzárkóztatásáért Felelős Főosztályának szakértője a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózási kihívásairól és lehetőségeiről beszélt, különös tekintettel a falvakban és kistelepüléseken elvégzendő feladatokra. Előadásában számos programot, pályázati lehetőséget ajánlott a polgármesterek figyelmébe, amelyeknek segítségével javítani tudnak a településükön élő rászorulók életkörülményein.

A magyarországi községek és nagyközségek több mint kétharmada kétezer fő alatti, ezeken a településeken élő emberek gondozzák az ország földterületének közel felét – mutatott rá előadásában Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke, Szentkirály polgármestere a kistelepülések fontosságát érzékeltetve. Szabó Gellért szerint a kistelepülések mostohagyerekek, balekok és a reménység letéteményesei egyszerre. Mostohagyerekek, mert úgy érzik, mintha az ország vezetésének nem lenne igazán szüksége rájuk (ami a nekik jutó fejlesztési források mértékében is megmutatkozik), balekok, mert lakóik sokkal nagyobb arányban szavaztak a jelenlegi kormánypárt jelöltjeire, mit a fővárosiak, vagy a megyei jogú városokban élők, mégsem veszik figyelembe érdekeiket, de mindezzel együtt ők az emberség, a kultúra, a demokrácia és a természeti értékek megmaradásának reménységei is.

Az előadásokat követően a polgármesteri hozzászólások következtek, majd Wittinghoff Tamás, a MÖSZ Polgármesteri Tagozatának elnöke foglalta össze a konferencián elhangzottakat. Kiemelte, hogy a települések közötti együttműködésnek csak az önkéntesség és az autonómia messzemenő figyelembe vételével szabad megvalósulnia.

A rendezvénnyel egyben a MÖSZ őszi kistelepülési integrációs konferencia-sorozata is kezdetét vette.

moszlap.hu 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu