Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Folyamatosan szűkül a budapesti albérletkínálat
A szakértők szerint állami vagy önkormányzati bérlakásépítési programokra lenne szükség

Szinte napok alatt bérlőre találnak a fővárosban a kiadó lakások. Az albérletkínálat egyre szűkül, a kereslet pedig folyamatosan növekszik, s emiatt az árak az egekbe szöknek. A szakértők szerint a lakáspiaci gondok orvoslásához szükség lenne állami vagy önkormányzati bérlakásépítési programokra – olvasható az MNO cikkében.


Egyre szűkebb az albérleti piac a fővárosban. Így ma már a külvárosi lakások tulajdonosai is napok alatt találnak bérlőt, ha az ingatlan állapota elfogadható – tudta meg az MNO a Duna House elemzési vezetőjétől.

Rutai Gábor elmondta: a belső kerületekben mostanra szinte teljesen megszűnt a hosszú távú bérbeadás. A bérlemények zömét a néhány napra kiadott úgynevezett lakáshotelek teszik ki. Emiatt a hosszú távra bérlők kiszorultak a külső városrészekbe, ahol erős keresletnövekedés és ezzel párhuzamosan jelentős áremelkedés következett be az elmúlt hónapokban.

A keresleti oldalt felerősítette a felsőoktatásba kerülők elmúlt hetekben tapasztalt rohama a bérlemények megszerzéséért. Így az erős érdeklődés miatt a belvárosban manapság havonta négyzetmétereként akár 2000-3000 forintot is elkérnek a bérbeadók, s már a külső kerületekben is eléri a bérleti költségek nagysága a négyzetméterenkénti 1500-2000 forintot havonta.

Rutai Gábor úgy véli, ma már óriási számban költöznek fel munkalehetőség reményében a vidéki kistelepülésekről az emberek a fővárosba, ami nagymértékben növeli a nyomást az albérletpiacon. Emiatt szükség lenne olyan állami vagy önkormányzati bérlakás-építési programokra, amelyek olcsón kivehető lakásokat biztosítanának az alacsony jövedelműeknek, s ezzel bővebb teret adnának a munkaerő-áramlás felerősödésének.

A Balla Ingatlanirodák szakértői szerint a legnagyobb problémát jelentő szűkös belvárosi kínálatra nem várható megoldás addig, amíg a tulajdonosok rövid távú lakáskiadásban gondolkodnak. Ebben a szegmensben mára nagyobb lett a kínálat Budapesten, mint a külföldi turisták által támasztott kereslet.

Szegénynegyedből felkapott városrész

A fővárosi lakásépítés kiemelt célterülete lett Budapest XIII. kerülete. Az Otthon Centrum felmérése szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló fővárosi lakásállomány 26 százaléka, azaz 4030 lakás a kerületben épül, megelőzve ezzel a XI. és a XIV. kerületet. A fővárosi lakáspiaci tranzakciók 8-10 százalékát – 2500-3500 adásvételt évente – évek óta stabilan a kerületben kötik, és ebben a válság évei sem mutattak változást. A XIII. kerületben az új építésű lakások vásárlásának aránya 7,4 százalék, ami az egyik legmagasabb Budapesten.

Forrás: MNO

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu