Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Új bérlakás-koncepciót dolgoznának ki Budapesten
Utóhasznosítanák az olimpiai falu lakásállományát – Jelenleg a fővárosi lakások hat százaléka közösségi tulajdonú

Bérlakás-koncepciót dolgoznának ki Budapesten, ennek támogatásáról 2016. szeptember 28-án dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek jegyezte előterjesztés szerint a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódóan indokolttá vált egy új fővárosi fejlesztési koncepció megalkotása. 


Ez a koncepció a fővárosi önkormányzat, a jelenlegi budapesti bérlakás-struktúra fejlesztésére irányuló céljait és javasolt eszközeit magában foglalva, választ nyújt az olimpiai beruházás során létrejövő lakástöbblet kezelésére.

Az olimpiai falu és médiafalvak utóhasznosításából adódó lakáskínálat-növekedés várhatóan jelentős hatást fog gyakorolni Budapest lakáspiacára. Ezért a tervezett lakásfejlesztések megfelelő pozícionálása, a hasznosítási típusokra vonatkozó elvárások megfogalmazása és az építendő lakások üzemeltetésére vonatkozó modell kidolgozása kiemelkedő fontossággal bír – írták.

Az olimpiai játékok rendezési jogának elnyerése esetén Budapestre mintegy 66 ezer sportoló és akkreditált résztvevő érkezik, akik elszállásolásáról gondoskodni kell. Az előzetes számítások alapján többségük elhelyezése szállodákban, egyéb kereskedelmi szálláshelyeken és kollégiumi diákszállókban megoldható, azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kötelező előírásai szerint építendő 17 ezer fős olimpiai falu mellett mintegy 5500 ember számára kell lakást, lakóegységet építeni.

A javaslatban rámutattak, hogy a fővárosi önkormányzat törvény alapján lakás- és helyiséggazdálkodást folytat. Az önkormányzat ez irányú tevékenysége azonban nem tekinthető számottevőnek a relatíve kevés tulajdonában maradt lakás miatt.

A lakások hat százaléka közösségi tulajdonú

A bérlakás koncepció tekintetében tehát a fővárosi önkormányzatnak kizárólag kezdeményező szerepe van, ezáltal a bérlakás koncepció elkészítésének elengedhetetlen feltétele a kormányzattal történő egyeztetés – írták.

Az előterjesztésben a Központi Statisztikai Hivatal 2015-ös adatai hivatkozva arról írtak, hogy Budapest mintegy 850 ezres (lakott) lakásállományán belül jelenleg mintegy 84 százaléka a tulajdonosok által lakott, 10 százaléka magántulajdonú bérlakás, 6 százaléka közösségi (túlnyomórészt kerületi önkormányzati, részben fővárosi önkormányzati, illetve állami) tulajdonú bérlakás.

Ha Budapest nyerné el a 2024. évi nyári olimpiai játékok rendezési jogát úgy, az olimpia kapcsán megépülő és közösségi tulajdonú bérlakásként utóhasznosított lakások létrejötte lehetőséget teremtene arra, hogy a jelenlegi, a nyugat-európai nagyvárosok átlagától eltérő lakástulajdonosi struktúrában változás következzen be. Kiemelt jelentőséggel bír, hogy a folyamat szabályozottan, a fővárosi önkormányzat céljainak megfelelően valósuljon meg – mutattak rá.

A bérlakás-koncepció jövőképe – a városfejlesztési koncepcióval összhangban – olyan lakásrendszert feltételez, amely Budapest lakossága számára megfelelő lakáskörülményeket biztosít. A jövőkép szerint a bérlakásszektor jelentős súlyú, hatékony és kiszámítható, rugalmasan alkalmazkodik az igényekhez, széles társadalmi csoportok számára megfizethető és egyúttal csökkenti a területi egyenlőtlenségeket.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu