Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A képzett munkaerő hiányától félnek a települések
Jövőre 15 milliárddal kevesebb jut a közfoglalkoztatásra – A kieső közmunkásokat gépekkel kell pótolniuk az önkormányzatoknak

Tizenöt milliárd forinttal kevesebb jut jövőre a közmunkaprogramra, mint idén – jelentette be 2016. szeptember 22-én a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor elmondta, a közeljövőben nem lesz béremelés a közmunkások körében, nem cél ugyanis a tartós közfoglalkoztatás – tudósít a HírTV.


A közfoglalkoztatottak terítőket, szemüvegeket és pénztárcákat is készíthetnek, de vannak, akik zöldséget termesztenek egy Borsod megyei nagyközségben, Arlón. „A fizetés az, azt hagyjuk. Hát, egyelőre Arló környékén nem nagyon van lehetőség, ez a problémája a legtöbb közmunkásnak, és hogy kevés az az üzem, ahol lényegében lehet foglalkoztatni, ilyen összeszerelő üzemek vannak, és azon kívül több semmi” – mondta el a Hír TV-nek egy helyi közmunkás, Cimmer Gézáné.

Az olcsón előállított termékeket az önkormányzat eladja, de a bevételből a közmunkások nem részesülnek. Arló polgármestere, Vámos Istvánné elmondás alapján az értékesítésből befolyt összeget befizetik az önkormányzat pénztárába, mert úgy kapnak engedélyt az értékesítésre, hogy ezeket az összegeket vissza kell forgatni a közmunkaprogramba.

A közmunkások nettó 52 ezer forintot visznek haza átlagosan egy hónapban. Béremelésben nem reménykedhetnek, jövőre 15 milliárddal kevesebb pénzt áldoz a költségvetés közfoglalkoztatásra, mint idén.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerint olyan bérpolitikát, olyan bérrendszert kell tartani, amikor azért az alapvetően egy cél a közfoglalkoztatott számára, hogy továbblépjen. Hozzátette: „itt nagyon lényeges az, hogy milyen bért kap a piacon és milyen bért kap a közfoglalkoztatásban.”

Az önkormányzatok megtartanák a szakképzett közmunkásokat, de a piaci ajánlatokkal nem tudnak versenyezni – mondta egy somogyi község polgármestere.

„Egyik szemünk sír, a másik meg nevet. Mert vannak ilyen szakmunkásaink, akiket újra vissza tudtunk segíteni a munka világába, először nálunk dolgoztak, és a település képe meglátszik az ő keze munkájuk nyomán, és azt látjuk, ezeket az embereket a szabad munkaerőpiac elszipkázza, mert nem vagyunk versenyképesek bérben” – nyilatkozta Sztányi Tibor, Kaposfő vezetője.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke is azt mondja, hogy a piac kimazsolázza a szakmunkásokat a közmunkások közül. Schmidt Jenő szerint hiú ábránd lenne azt hinni, hogy ez a 400 ezer közfoglalkoztatott mind kell az elsődleges munkaerőpiacnak. Hozzátette: ha a képzett emberek kikerülnek a közmunkából, az önkormányzatoknak feszültségük lesz az ott maradó 150-200 ezer fővel, mivel rájuk teljesen más feladatokat tudnak majd kiosztani.

A kieső közmunkások helyett az önkormányzatoknak gépekre lesz szükségük, amelyek beszerzéséhez a TÖOSZ támogatást kér a kormánytól.

Forrás: HírTV

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu