Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Még többen és könnyebben igényelhetnek CSOK-ot
Több mint kétszáz milliárd forintot fordít a kormány jövőre az otthonteremtési programra

Megjelent a családi otthonteremtési kedvezményről (CSOK) szóló kormányrendelet módosítása – a kormány tovább bővíti a programot. Lehetséges illetve könnyebb lesz a CSOK-igénylése mostantól a nagyobb – 25 év alatti – és a sajátos nevelést igénylő gyermeket nevelőknek, a terhesség elején járóknak, az árvákat nevelő gyámoknak, a hivatásuk miatt szolgálati lakásban élőknek, az új építésű társasházi illetve ikerlakást vásárlóknak.


Változás, hogy mostantól a CSOK-igénylésénél már 25 éves korig figyelembe lehet venni a gyermeket, függetlenül attól, hogy az egyetemre jár vagy dolgozik, a sajátos nevelést igénylő – például súlyosan fogyatékos – gyermeket nevelők pedig a gyermek életkorától teljesen függetlenül igényelhetik utána a CSOK-ot. A magzatot az eddigi 24 hetes kor helyett pedig már 12 hetes korától figyelembe lehet venni.

Tovább bővül a CSOK-ra jogosultak köre a családos lelkészekkel illetve lakóhelyétől eltérő szolgálati áthelyezésben érintettekkel is. A foglalkozásuk, hivatásuk ellátása érdekében szolgálati lakásra kötelezett személyek ugyanis felmentést kapnak az alól, hogy a támogatásból megvásárolt vagy felépített lakóingatlanban 10 éven keresztül életvitelszerűen kell lakniuk.

Könnyítés az is, hogy mostantól akár még tervezés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni CSOK-kal. A kivitelezők által értékesítés céljából épített új – osztatlan közös tulajdonban lévő – társasházi lakások (köztük például ikerházak) esetén a bank már az ingatlan építése alatt, még a használatbavételi engedély kiadását megelőzően megállapíthatja a CSOK-ra és az otthonteremtési kamattámogatásra való jogosultságot, és a támogatás folyósítására is már sor kerülhet az ingatlan használatbavételi engedélyének birtokában.

Azok a családok, akiket eddig az osztatlan közös tulajdon miatt korábban elutasítottak a bankok és nem kapták meg a CSOK-ot, azok az új szabályok alapján megkaphatják, ehhez azonban újbóli kérelem benyújtása szükséges. A  folyamatban (még banki elbírálás lévő) levő ügyekben már az új szabályok szerint kell eljárni a bankoknak.

Idén júliusig már több mint 14 ezer család CSOK-kérelmét fogadták be a bankok 38 milliárd forint értékben. Az igénylők kétharmadával már le is szerződtek és a legtöbben már a pénzt is megkapták. A CSOK hatására egyre többen vásárolnak vagy építenek új otthont és nő az előre vállalt gyermekek aránya, minden harmadik támogatást ilyen család vesz igénybe.

Az Otthonteremtési programot januárban indította a kormány. A program célja, hogy a magyar családok olcsóbban jussanak saját otthonhoz, emellett hozzájárul az építőipar fellendüléséhez, a foglalkoztatás és a gyermekvállalási kedv növeléséhez is. A program legfontosabb elemei: a CSOK, a lakásépítési áfa csökkentése, az áfa-visszaigénylés lehetősége, és az államilag támogatott hitel. Jövőre a kormány 211 milliárd forintot fordít az otthonteremtési programra.

Forrás: kormany.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu