Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nagyon megemelkedtek a lakásárak Budapesten
Az elmúlt két évben a fővárosban több mint 50 százalékkal, míg országos átlagban 28 százalékkal drágultak az ingatlanok

Több mint 50 százalékkal emelkedtek a lakásárak Budapesten az elmúlt két évben, míg országos átlagban mintegy 28 százalékos volt a növekedés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új, az ingatlanpiaci folyamatok szorosabb nyomon követésére kifejlesztett lakásárindexének adatai szerint, amelyet Fábián Gergely, a jegybank igazgatója ismertetett 2016. október 19-én, Budapesten, sajtótájékoztatón.


Az igazgató a legfrissebb Lakáspiaci jelentést ismertetve elmondta, a lakásárak emelkedését támogatják a javuló munkaerőpiaci és jövedelmi kilátások, a háztartások növekvő megtakarításai és az alacsony kamatkörnyezet is. Az áremelkedés országos átlagban egyelőre nem túlzott mértékű, az új hitelezés dinamikus bővülését az adósságfék-szabályok keretek között tartják. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy bár a felszínen még nem látszik a probléma, az ingatlanpiacon nagyon hirtelen is képesek megjelenni a kockázatok.

Az MNB-lakásárindex részletes területi és településtípus szerinti bontásban is mutatja a lakásárak alakulását 1990-től kezdődően. Értékeit a jegybank negyedévente közli majd a tárgynegyedévet követő negyedik hónap után, és becslést is közzétesz az aktuális negyedévre. Az előrejelzés szerint kissé lassabb ütemben folytatódhat a lakásárak emelkedése, az idei harmadik negyedévben nominálisan 9 százalékkal nőttek a lakásárak éves összehasonlításban. Az index szerint idén az első negyedévben a vidéki városokban átlagosan 20 százalékos, a községekben 15 százalékos növekedés volt a 2014-es év eleji értékekhez képest.

Regionális bontásban a 2008 első negyedévi válság előtti szinthez mérve Budapesten emelkedtek a legmarkánsabban, 26,8 százalékkal az árak, majd a Nyugat-Dunántúl következik 8 százalékkal, míg a többi régióban csökkenés volt, a legnagyobb Észak-Magyarországon, ahol 22,4 százalékkal mérséklődtek az árak. 

A kínálati oldalon is megindult az alkalmazkodás, az építési engedélyek megduplázódtak a tavalyi év első félévéhez képest, azonban az új építkezések elmaradnak a szükséges szinttől és megnőtt átfutás idő is az engedélyek kiadása és az átadások között. Ennek egyebek mellett az építőipari munkaerőhiány az oka – jegyezte meg. 

Az idei első félévben a lakáspiaci hitelezés is nagymértékben bővült, az új kihelyezések volumene 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új lakáscélú hiteleknek csak 10 százalékát vették fel új lakás vásárlására vagy építésére.     

Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója szerint vannak olyan fékek a rendszerben, hogy a korábbihoz hasonló pénzügyi spirálok már nem tudnak beindulni, azonban a lakásárak két év alatti 50 százalékos növekedése Budapesten mindenképpen „szorosan figyelendő folyamat”.

Hozzátette, hogy ha a lakásárakban, mint eszközárakban buborék alakul ki, annak vannak makrogazdasági következményei, ha sokan fektetnek lakásba és a buborék kipukkan, hirtelen mindenkinek 30-40 százalékkal kevesebb megtakarítása lesz.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu