Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Újjáélesztő készülékek Pécs forgalmas pontjain
A Baranyai megyeszékhelyen kívül egyetlen magyarországi településen nincsen hasonló defibrillátor-hálózat

Pécs legforgalmasabb pontjaira összesen 16 újjáélesztő készüléket helyeztek ki önkormányzati tulajdonban álló cégek felajánlásainak nyomán. Mindezt a megyeszékhely polgármestere jelentette be 2016. október 10-én, amikor átadták az automata defibrillátorok egyikét a város főterén működő turisztikai információs központban – olvasható a Pécsi Újság cikkében.


Páva Zsolt polgármester elmondta: az önkormányzat komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt években azért, hogy Pécs gondoskodó város, azaz olyan település legyen, ahol törődnek az emberekkel. Mindezt mutatja, hogy a megyeszékhely az utóbbi években elnyerte a fogyasztóbarát és az akadálymentes település címet is.

„Az életmentő készülékek kihelyezése a gondoskodó város víziójának következő szerves eleme. A berendezések szívrohamok esetén nyújthatnak pótolhatatlan segítséget a betegeknek. A berendezéseket pedig nemcsak erre kiképzett, a pontok környékén dolgozó munkatársak, de a gépkehez tartozó egyszerű utasítások alapján laikusok is kezelhetik – mondta a városvezető.

A berendezéseket Pécs legforgalmasabb pontjaira helyezték ki és városi tulajdonú társaságok felajánlásainak nyomán vásárolták meg azokat több mint 7 millió forintért. A kezdeményezéssel összesen 16 ponton váltak elérhetővé a gépek Pécsett, s van egy mobil készülék is, amelyeket fesztiválokon, tömegrendezvényeken lehet használni.

Dr. Cziráki Attila, a PTE Szívgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese elmondta: Pécs példaértékű abban a tekintetben, hogy egy településen belül nincs hasonló hálózat Magyarországon.

Jelenleg a Városháza épületében a Pécs Pontban, a Pécsi Állatkertnél, a Biokom NKft. Siklósi úti ügyfélszolgálati irodáján, a Budai Vámnál lévő buszpályaudvaron, a Búza téri központi ügyfélszolgálaton, a Vásárcsarnokban, Kertvárosban a Diana téri piacon, az Expo Centernél, a Kodály Központban, a Sportcsarnokban, a Várkői Stadionban, a Vásártéren, az Uránvárosi piacon, a vasútállomáson, az újmecsekaljai buszvégállomáson és a Zsolnay-negyed Major utcai portáján és az Árkád Üzletközpontban is rendelkezésre állnak már készülékek.

Kiemelte: hazánkban évente 26 ezer esetben történik hirtelen keringési leállás, akut szívhalál. Az ilyen esetekben minden tétlenségben eltöltött 1 perc 10 százalékkal csökkenti az életben maradás esélyét, 3-5 percen túl pedig visszafordíthatatlan agykárosodást szenved a beteg. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy megtörténjen a betegek azonnali újraélesztése, amely után a betegnek esélyt, az orvos pedig időt kap arra, hogy a katasztrófához vezető betegséget gyógyítsa.

Ebben óriási segítséget jelentenek az automata készülékek, amelyek hangutasítások alapján a laikusok számára is üzemeltethetőek. Ezzel együtt a Szívgyógyászati Klinika munkatársai vállalták, hogy a szakszerű újraélesztés módszeréről képzésben részesítik a készülékek gazdáit. Hozzátette: a gépek bekerülnek a Magyar Nemzeti Szívalapítvány „Országos Automata Életmentő Defibrillátor” regiszterébe, amelyben ma több száz készülék pontos helyszíne megtalálható. A helyszínekről a város honlapján is lehet tájékozódni, de térképre is felkerültek az elérési pontok, a térkép az eletmentes.pecs.hu címen érhető el.

Forrás: Pécsi Újság

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu