Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Roma kulturális központot hoznak létre Budapesten
A kulturális és oktatási tevékenységet ellátó intézményt Cziffra György zongoraművészről nevezik el

A kormány döntött a budapesti Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozásáról – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2016. október 25-én az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a józsefvárosi önkormányzattal egyeztetve az intézményt a Tavaszmező utca 6. szám alatt helyezik el, az ingatlan kiürítését „az önkormányzat vállalta”.


Az EMMI azt írta, a kormány elkötelezett a roma kultúra támogatása iránt, ezért határozták el, hogy megvalósítják a központot, amelynek célja, hogy színvonalas körülmények között, összetetten mutassa be a roma nemzetiségi kultúra hagyományait, valamint oktatási programoknak adjon teret.

A Cziffra György világszerte ismert magyar származású roma zongoraművész nevét viselő intézmény összegyűjti és hozzáférhetővé teszi a hagyományos roma kultúra kincseit, továbbá lehetőséget teremt az alkotóknak a megjelenésre. A programok hiteles képet mutathatnak a nem romáknak a cigányság kultúrájáról, míg a romáknak biztosítják identitásuk megerősítését – hangsúlyozták, hozzátéve: a központ oktatási tevékenysége minden korosztályt megszólít majd, de kiemelten a gyerekeket és a fiatalokat.

Az intézmény megvalósítói célul tűzték ki a cigány nyelv ápolását és fejlesztését, a roma hagyományok megőrzését és átadását a fiatalabb korosztályoknak. Fontosnak tartják a tehetséggondozást, a kutatás támogatását, a tapasztalatcserét, a közösségi rendezvények szervezését, valamint a nemzetközi kapcsolatok ápolását is – sorolták.

Az esélyteremtő programok akkor lehetnek sikeresek, ha az érintettek részvételével jönnek létre - közölte a minisztérium, hozzáfűzve, hogy a beruházás tervezésében prominens roma művészek és kulturális szervezetek is részt vesznek.

„A magyarországi cigányság sokszínű kultúrájának bemutatásához méltó helyet hozunk létre, amely nemzetközi szinten is egyedülálló létesítmény lesz” – írták.

Megjegyezték, hogy a fenti célok sikeres elérése érdekében választották ki a leendő központ épületét. Úgy fogalmaztak: Budapest egyik "kiaknázatlan adottsága, hogy rendelkezik olyan városrésszel, amelyben a romák hagyományosan nagyobb lélekszámban élnek".

A Népszava és a Magyar Nemzet október 25-i számában azt írta, hogy kilakoltatták a Roma Parlamentet és a Phralipe Független Cigány Szervezetet a Tavaszmező utca 6. szám alatt található ingatlanjukból. A cikkek szerint a kerületi önkormányzat a rendőrséggel együtt jelent meg a helyszínen október 25-én kora délután, életveszélyre hivatkozva.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu