Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Három év alatt tízezer új fát ültetnek Budapesten
A program keretében idén ősszel Budapest 20 kerületének 62 utcájában 1653 fát ültet el a Főkert Nonprofit Zrt.

Három évig tartó faültetési program kezdődött 2016. október 27-én, Budapesten. A „Tízezer új fát Budapestre!” elnevezésű projekt megnyitóján beszédet mondott Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatokat felügyelő miniszteri biztos, valamint Hassay Zsófia, Terézváros és Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.


„A Főkert Nonprofit Zrt. a városligeti fákkal együtt összesen 27 ezer fasori fát és 103 ezer parki fát tart számon Budapesten, a fasorokon a meglévő fák mellett 8133 üres fahely található. Fő célkitűzésünk, hogy 2019-ig ezt a több mint 8 ezer helyet töltsük ki új fák ültetésével, és így megújítsuk, megfiatalítsuk a főváros kiemelt területeinek faállományát” – mondta Tarlós István. Kiemelte: a jelenlegi városvezetés nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a fák életkörülményei javuljanak, és eltökélt amellett, hogy a zöldterületek aránya növekedjen Budapesten.

A főpolgármester hangsúlyozta: a felmérések szerint a fővárosi faállomány egészségi állapota és életképessége közepes állapotban van, ami azt jelenti, hogy a fák többségét a termőhely által meghatározott életkor előtt le kell cserélni. Magyarországon kormányrendelet írja elő, hogy mikor szükséges fakivágáshoz folyamodni, ettől eltérve Budapesten egyetlen fát sem vágtak még ki – tette hozzá.

Jó dolog, ha az embereket érdekli a főváros fáinak sorsa, és ha véleményük van a kérdésről. Az érthető érzelmek mellett azonban az értelemnek, a szakmai szempontoknak is teret kell adni, hiszen a parkfenntartás is egy szakma. Épp ezért például a fakivágásról sem lehet a dolgot végletesen leegyszerűsítve azt mondani, hogy minden fakivágás szükségszerűen rossz, hiszen a fűrésznek éppúgy megvan a maga szerepe a parkfenntartásban, mint a frissen ültetett facsemetének.

A most meginduló faültetési program első állomása a Városligeti fasor hiányzó fáinak pótlásával a Liget egyik házak közé benyúló „zöld csápja” is megerősödik. Jogszabály-módosítással el lehetne érni, hogy a Liget Budapest projekt költségvetéséből a környező területek zöldítésére is lehessen pénzt fordítani – mondta a faültetési program ötletgazdája, Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatok miniszteri biztosa.

Az eseményen Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere elmondta, hogy október 27-én, a Városligeti fasorban több mint 150 új növendék fát ültetnek el. A program mellett a terézvárosi képviselőtestület pártállástól függetlenül egyhangúlag szavazott – jegyezte meg.

A Városligetet már a 18. század végén felfedezte magának a városi polgárság, az akkor még Városerdőnek nevezett terület és a belváros között a Városligeti fasor teremtett közvetlen kapcsolatot – idézte fel Vattamány Zsolt erzsébetvárosi polgármester, aki szerint a fák nem csupán folytonosságot és állandóságot jelképeznek, hanem ráirányítják a figyelmet a közös felelősségre, amivel az utódaiknak tartozunk, azért, hogy a terület továbbra is a város szíve maradhasson.

A program keretében idén ősszel – a korábbi évek faültetéseinek számát jóval meghaladóan – 1653 fát ültet el a Főkert Nonprofit Zrt. A faültetés Budapest 20 kerületének, összesen 62 utcájában történik mintegy 18 várostűrő fafaj alkalmazásával.

Az őszi faültetési program keretén belül teljesen megújul a Városligeti fasor, ahová mintegy 180 vadgesztenyefa kerül, továbbá a Gyömrői út és a Ferihegyi gyorsforgalmi út is, melyek 130 újonnan ültetett fával lesznek gazdagabbak. Összesen 75 magas kőrist ültetnek a II. kerületi Hűvösvölgyi útra, több mint 50 juharfát a Hungária körút X. kerületi szakaszára és 70 facsemetét a XIV. kerületi Nagy Lajos király útjára is. A IV. kerületi Fóti útra 77 gömbakácot ültet ki a társaság, valamint összesen 50 gömbkőrist a Kőbányai út VIII. és X. kerületi szakaszára.

Forrás: Budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu