Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Innovációs törekvések a település-menedzsmentben
Konferencia és kerekasztal a hatékony és szolgáltató önkormányzati szemlélet kialakításáról

A hatékony és szolgáltató önkormányzati szemlélet kialakítását célzó Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. elnevezésű projekt bemutatása volt a célja annak a rendezvénynek, amelyet 2016. október 26-án tartottak a Belügyminisztériumban „Innovációs Párbeszéd a XXI. századi fenntartható település-menedzsmentért” címmel. Az innovációról szóló kerekasztal beszélgetésen a Magyar Önkormányzatok Szövetségét Wittinghoff Tamás, a MÖSZ Polgármesteri Tagozatának elnöke képviselte. 


A rendezvény első részében Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket, majd Hermán Balázs, a Miniszterelnökség Európai Uniós Fejlesztésének Koordinációjáért felelős helyettes államtitkárságának főosztályvezetője és Számadó Róza, a BM Önkormányzati Koordinációs Irodájának főosztályvezetője tartottak összefoglaló előadásokat a hatékony és szolgáltató önkormányzati szemlélet kialakulását célzó Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. (ÖFFK II.) elnevezésű projektről. Makó Csaba professzor, a BM Koordinációs Irodájának munkatársa a finn közigazgatásban lezajlott innovációs folyamatokról beszélt, kiemelve azokat az elemeket, amelyek a magyar közigazgatás átalakítása során is sikeresen alkalmazhatók. Mint elmondta, a változásmenedzsment számára a legnagyobb kihívás a közigazgatás átalakítása, s azon belül is a feladatok és hatáskörök átstrukturálása, illetve a centralizáció és decentralizáció mértékének meghatározása a legnagyobb feladat.

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követte, amelyen az országos önkormányzati érdekszövetségek vezetői mondták el az ÖFFK II. projekttel és önkormányzati innovációval kapcsolatos észrevételeiket.

A Magyar Faluszövetség elnöke, Szabó Gellért szerint az utóbbi időben számos változás történt a kistelepülések körül, de hogy ezek a változások a korábbinál kedvezőbb helyzetet teremtenének, azt nem minden esetben lehet elmondani. A kistelepülési polgármesteri hivatalok dolgozói túlterheltek, és egyre kevesebb idejük van magukkal az emberekkel foglalkozni. Kovács Győző, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) alelnöke szintén a hivatali dolgozók túlterheltségét, szétaprózódottságát emelte ki, hozzátéve, hogy bízik az önkormányzati innováció hatékonyságában.

Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége (KÖOÉSZ) elnöke a jól működő innováció legfontosabb kritériumai közül a jó vezetőt, a megfelelő munkaszervezést, valamint a megfelelő anyagi és műszaki feltételeket tartotta legfontosabbnak. Kerekes Miklós, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) társelnöke a különböző méretű települések közötti humán erőforrásbeli különbségekre hívta fel a figyelmet, mert ez erősen befolyásolja az innováció sikerességét.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Polgármesteri Tagozatának elnöke, Wittinghoff Tamás szerint nehéz úgy innovatívnak lennie egy önkormányzatnak, ha folyamatosan változnak, csökkennek a feladatai és hatáskörei. A jól működő innovációhoz hosszú távú, kiszámítható, egységes feladatrendszerre és finanszírozásra, valamint önkormányzati autonómiára van szükség, ezek nélkül hiábavalóak a központi innovációs törekvések, az állampolgárok inkább a szolgáltatások színvonalának romlását fogják érzékelni. A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) részéről felszólaló Naszvadi Balázs szerint az eltérő önkormányzati szinteken annyira különböző problémákat kel megoldani, hogy egységes megoldás nem lehetséges.

Lehel András Tiborné, a BM közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkári kabinetének képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kistelepüléseken már most gondolni kell arra az időre, amikor megszűnik a közfoglalkoztatás, s kidolgozni olyan fenntartható, önellátó gazdálkodási módozatokat, amelyek állami támogatás nélkül is életképesek. Erre egyelőre a szociális gazdaság látszik a legalkalmasabb szervezeti formának, de a BM minden más olyan kezdeményezést is örömmel fogad, amelyekkel erősíteni lehet a vidék népességmegtartó erejét. Dukai Miklós, a BM önkormányzati helyettes államtitkára az ÖFFK projekt folytatásának fontosságát hangsúlyozta és megnyugtatta az egybegyűlteket, hogy a minisztériumban nem tudnak a kétezer fő alatti települések önkormányzatának megszüntetésére irányuló kormányzati törekvésről.                                                                                                                                 

A kerekasztal beszélgetést követő moderált workshopok, tematikus műhelybeszélgetések keretében a szociális gazdaság, a klímaváltozás, a térségi együttműködés, valamint a fenntartható településmenedzsment témakörökben mutattak be jó gyakorlatokat, majd a workshopon résztvevő munkacsoportok vezetői tartottak plenáris ismertetőiket a műhelybeszélgetések eredményeiről.

Forrás: moszlap.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu