Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Csak a képzelőerő szab határt a települési adóknak
Többek között a földeket, a nádasokat, a lovakat, a traktorokat és a vízi járműveket adóztatják meg az önkormányzatok

Települési úgynevezett kisadót tavaly január óta vethetnek ki a helyi önkormányzatok. Eddig a több mint háromezer város, falu, község közül mindössze 60 élt ezzel a lehetőséggel, de ha a kormányzat tovább apasztja a helyhatóságok forrásait, ez a szám gyarapodhat – olvasható a Népszava cikkében.


A legelterjedtebb talán az ingatlan adó, de sok furcsa közterhet is kivetettek. A Vas megyei, mintegy 3200 lakosú Csepreg a halastavak tulajdonosait, míg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 3600 lakosú Taktaharkány a nádasok gazdáit adóztatja.

A termőföldadók mellett nagyon sok egyéb adófajta jelent meg. Kifejezetten távközlési célzatú építmények megadóztatását célozta meg a toronyadó: a nyugat-dunántúli Bodonhelyen, a Pest megyei Pilisjászfaluban, továbbá a Somogy megyei Gamás és Látrány községekben is ilyen adót vezettek be. Különleges az óbudai giccsadó: ez a lakóingatlanokra vethető ki, ha azok rontják a városképet.

Magyarlak a traktorokat és azok pótkocsiját adóztatja, Nagymaros pedig a vízijármű-tulajdonosokat sújtja hajóadóval. Pilisjászfalu a ló- és póniló-tulajdonosokat egyedenként évi 150 ezer forint megfizetésére kötelezte.

Barta Péter, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda munkatársa szerint bár az önkormányzatok adóztatási lehetősége első látásra rendkívül széles körűnek tűnik, egyes jogszabályok, illetve az utóbbi időszakok bírósági gyakorlata korlátok közé szorították az adókivetési jogot. Jelenleg erősen kétséges például a termőföldadó jogszerűsége azon ingatlantulajdonosok esetében, akik földjüket bérbe adják és bérbeadásból származó jövedelmek után szja-t fizetnek.

Az Alkotmánybíróság (Ab) több alkalommal kimondta, hogy az olyan adó, amely a tulajdon tárgyát gyakorlatilag elvonja, ellentétes az Alaptörvénnyel. Jogellenes azon adó, amely nem veszi figyelembe az adóalanyok teherbíró képességét.

Ha a rendelet az Alaptörvénnyel ellentétes, annak megsemmisítésére az Alkotmánybíróság jogosult. Jogszabály-ellenes adófizetéskor bírósági eljárást lehet kezdeményezni. Egyedi ügyben pedig a Kúria vagy az Ab elé a kerül kérdés.

Forrás: Népszava

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu