Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nagy hullámokat vethet az óbudai motorcsónakadó
Az újabb települési adó bevezetésével az adóztatható vagyontárgyak és az adófizetők körét kívánja szélesíteni a kerület vezetése

Újabb adót vetne ki Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a kerületi lakosokra. A tervek szerint azokat a magánszemélyeket terhelné a köznyelvben csak „motorcsónakadónak” nevezett járulék, akik a III. kerület illetékességi területén tartósan vagy ideiglenesen 10 kilowatt feletti teljesítményű motoros vízi járművet tárolnak.


A hajó felhasználásának helyétől függetlenül, azaz hiába hajózna a tulajdonos járművével a Balatonon, adót fizetne ugyanúgy Óbudán, mint aki motorcsónakjával a Duna habjait szeli. Azokat azonban nem terheli az új járulék, akik csónakjukkal csupán áthaladnak a kerület dunai szakaszán.

Óbuda-Békásmegyer gazdálkodása stabil alapokon nyugszik, nincs költségvetési hiányunk – mondta Bús Balázs polgármester. Az újabb települési adó bevezetésével nem az önkormányzat hiányát szeretnénk megoldani – tette hozzá, csupán szélesíteni kívánjuk az adóztatható vagyontárgyak és az adófizetők körét a kerületben. A korábbi „giccsadó” bevezetésének nem volt célja a település adóbevételének növelése, mindössze a jogkövető magatartást kívántál elősegíteni általa – hangsúlyozta a polgármester.

Negyedévente kell majd a tulajdonosoknak fizetniük a sávosan differenciált összeget: 50 kW teljesítményig 75 Ft/kW/negyedév, 50-100 kW teljesítmény között 100 Ft/kW/negyedév, 100 kW teljesítmény felett pedig 150 Ft/kW/negyedév. Ez alapján egy nem túl nagy teljesítményű, 115LE-s motoros jármű után közel 70 ezer forintot kérhet az önkormányzat évente.

A kerület biztos abban, hogy a célcsoport vagyoni és jövedelmi viszonyai lehetővé teszik az adó megfizetését. Bár azt elismerték, hogy a rendelkezés hatására a motoros vízijármű-használat visszaszorulhat majd Óbudán.

Számítani lehet arra, hogy a tulajdonosok elviszik a kerületből a hajókat – mondta a hirado.hu-nak Varga Miklós, a Wiking Yacht Club vezetője. Megjegyezte, nem az adó kivetésével van alapvető probléma, hanem sokkal inkább annak mértékével, ezért egyeztetéseket kezdeményezne az önkormányzat képviselőivel.

Az idősebb, kisebb és elsősorban a Római-parton tárolt motorcsónakoknál fog ez főként gondot okozni. Egy régebbi hajónál, aminek a teljesítménye 100 LE felett van, de az értéke csupán egymillió forint körül mozog, éves szinten akár százezer forint többlet kiadást is jelenthet az új adó – tette hozzá. Varga Miklós szerint főként a tárolási szokásokat befolyásolja majd az új rendelet, de feltehetően lesznek, akik az extra költségek miatt kevesebbet szállnak majd vízre.

Megjegyezte, hogy a Hajógyári szigeten lévő kikötőjükben nagyjából 600 hajót tárolnak jelenleg is, ezek többsége azonban újabb, nagyobb értékű jármű. A tulajdonosok itt fizetőképesebb közönséget jelentenek.

Bús Balázs elmondta, hogy a szabályozás kiterjed mind az elektromos meghajtású, mind pedig a belső égésű motorcsónakokra is, de vizsgálják, hogy milyen kedvezmény adható az előbbiekre.

Forrás: Hirado.hu

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu