Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egyre jobban teljesítenek az önkormányzati cégek
Egy év alatt 133 milliárd forinttal mérséklődött az önkormányzati tulajdonú cégek adósságállománya

A 2015. évi beszámolók szerint összességében 133 milliárd forinttal mérséklődött egy év alatt az önkormányzati cégek adósságállománya – erről tájékoztatta a Magyar Időket a Belügyminisztérium (BM). A tárca közölte azt is, hogy az önkormányzatok adóssága 2015 végén 36,6 milliárd forint volt, ami a hiánycélt nem veszélyeztette. 


A Magyar Idők kérdésére adott válaszban megjegyezték, hogy azoknál a társaságoknál, ahol az önkormányzat többségi tulajdonos, a kötelezettségek valamelyest növekedtek, de ott, ahol a település kisebbségi tulajdonos, jelentősen csökkentek.

A BM emlékeztetett rá, hogy a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek és azok gazdasági társaságai csak kormányzati engedéllyel vehetnek fel hitelt. „Mindezek alapján az látszik, hogy a gazdasági társaságok nem igényelnek kölcsönt a tulajdonos önkormányzat helyett. Az osztalék 19 százalékos növekedése pedig inkább a bevételi oldalt erősíti a többségi tulajdonú gazdasági társasággal rendelkező önkormányzatoknál” – tette hozzá a tárca.

A BM-nél hangsúlyozták azt is, hogy a települések szándékosan nem akarják kikerülni vagy megsérteni a stabilitási törvényt. „Nem próbálkoznak „trükkökkel” az önkormányzatok, illetve a pénzintézetek is kiemelt figyelmet fordítanak az engedélyezés folyamatára. Egyedi esetek szórványosan előfordulhatnak, például egyes önkormányzatok a folyószámla-hitelkeretet nem tudják december 31-i fordulónappal visszafizetni, vagy szükséges, hogy egy támogatást megelőlegező hitel futamidejét meghosszabbítsák költségvetési éven túl” – mutatott rá a Belügyminisztérium.

A tárca emlékeztetett arra, hogy az önkormányzati cégek adósságállománya eddig sem volt és ezután sem része az önkormányzati adósságállománynak, illetve az államadósságnak.

„Az adósságkonszolidáció több éves folyamatában elvétve, de azért láttunk olyan esetet, hogy az önkormányzat a fejlesztéséhez gazdasági társasá­gain keresztül jutott hitelhez. Ezeket az adósságelemeket nem konszolidálta az állam, így ez nem volt jó „taktika” – fogalmazott a Belügyminisztérium.

Mint közismert, az állam 2011 és 2014 között négy lépcsőben konszolidálta az önkormányzatokat, tőlük összesen 1368,4 milliárd pénzintézeti adósságot vállalt át.

Forrás: Magyar Idők

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu