Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ingyen megváltoztatható a zártkertek besorolása
A főváros külterületén mintegy 7200 zártkert van – Az átminősítés több szempontból is előnyös lehet a tulajdonosoknak

Év végéig még ingyenesen lehet a földhivatalokban megváltoztatni a zártkertek besorolását, a művelési ágak kivonásával. Ezzel persze még nem lesz építési telek a termőföldünkből, mégis előnyösebb módon lehet azt használni, akár hitel szempontjából is. De vajon az önkormányzatoknak jó-e az, ha átminősítik a külterületi hobbitelkeket, mekkora a roham a földhivatalokban? – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.


Sokszor magunk sem vagyunk tisztában azzal, milyen típusú telkünk van. A telekkönyvi nyilvántartás a földterületeket két osztályba sorolja: lehetnek külterületiek vagy belterületiek. A zártkert fogalom a településhez tartozó gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületeket jelenti. Ez a fogalom azonban hivatalosan már nem is létezik. A zártkert külterületnek számít, viszont ezt nem minden esetben írták még át a tulajdoni lapokon. Ráadásul a zártkert kifejezést a köznyelv is használja.

Jánossy András, Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési és Földügyi osztályvezetője azt mondta: a zártkert immár különleges külterületi kategóriának minősül, az ingatlan-nyilvántartási adatokon alapuló szerződésekben már ezt használják.

Arra a kérdésre, jár-e valamilyen előnnyel, ha valaki a termőföld megnevezésű ingatlanjából kiveszi a földhivatalnál a művelési ágakat, azt válaszolta: a zártkertek vonatkozásában ez azzal jár, hogy megtartja azt az övezeti besorolását, ami eltér az egyéb külterületektől. Így voltaképp építésre, építkezésre alkalmassá válik a terület. Ezt a folyamatot egyébként egyszerűsített eljárásban végzik a hivatalok, mindössze egy formanyomtatványt kell kitölteni az adott ingatlanra vonatkozóan.

A főváros külterületén mintegy 7200 zártkert van. Eddig összesen kétezer kérelmet nyújtottak be.

Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy hiába funkcionál gyakorlatilag lakóházként egy zártkerti ingatlan, külterületnek számít, ezért az értékbecslés és az értékesítés szempontjából a mezőgazdasági területekre vonatkozó szabályok érvényesek.

Számítani kell arra is, hogy ezeken a területeken az önkormányzati feladatok, mint például az útkarbantartás, közműellátás, szemétszállítás, nem feltétlenül teljesülnek. Van olyan nagyon szép családi ház, amely például csak földúton közelíthető meg, vagy hiányzik belőle valamelyik közmű. Természetesen ezeket is lehet hotelezni, csak mindezek figyelembe vételével – magyarázta.

A rendeltetést csak az építési hatóságon keresztül lehet megváltoztatni. Ez már túlmutat az egyszerűsített eljáráson. A földhivatal voltaképp az épületfeltüntetési vázrajz adatait, illetve az építési hatóság által jóváhagyott, okiratba foglalt rendeltetést rögzíti – emelte ki Jánossy András.

Tokodi Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy lakáshitelt és lakáscélú támogatásokat – például a CSOK-ot – csak lakáscélú ingatlanra lehet igénybe venni.

Jánossy András azt emelte ki, hogy ha egy területet kivonnak a zártkerti művelés alól, de mezőgazdasági művelésben akarják tartani, a tulajdonosnak el kell menni a Nemzeti Agrárkamarához egy igazolást kérni, hogy mentesüljön a helyiadó-fizetési kötelezettségek alól.

Forrás: Kossuth Rádió – Hirado.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu