Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hármas célrendszer a hajléktalanügyi politikában
Prevenció, ellátás, reszocializáció – „Elsőként lakhatás” projekt

Hármas célrendszer határozza meg a kormány hajléktalanügyi politikáját: a prevenció, az ellátás és a reszocializáció – mondta Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2016. október 25-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Közölte, cél a hajléktalanná válás megelőzése, a már hajléktalanná vált emberek szükségleteihez igazodó ellátórendszer kialakítása, valamint az, hogy legyenek az ellátórendszerből kivezető utak.


A hajléktalan-ellátás egyik alapelve az, hogy a lakhatás biztonsága nélkül nincs szociális biztonság – hangsúlyozta. Czibere Károly a megelőzésről szólva elmondta, hogy a reáljövedelmek emelkedése, a devizaadósok megmentésére irányuló erőfeszítések, valamint a rezsicsökkentés eredményeként azt látni, hogy a lakhatási szegénység veszélye csökkent.

Kitért arra, hogy a szociális törvény is szolgálja a megelőzést, hiszen kimondja az önkormányzatok általános felelősségét a területükön élők szociális biztonsága iránt.

Továbbá az önkormányzatok által működtetett család- és gyermekjóléti szolgálatok felelősek azért, hogy a településen élők szociális biztonsága érdekében úgynevezett felnőtt-jelzőrendszert működtessenek. A megelőzést szolgálja a Belügyminisztérium tűzifaprogramja is – jegyezte meg.

Czibere Károly a hajléktalanokat ellátó rendszerrel kapcsolatban közölte: a téli krízisidőszak november elsejétől tavaszig tart. Ma Magyarországon egész évben folyamatosan körülbelül 9500 hely van hajléktalan embereknek, és ez a krízisidőszakban 1500-zal bővül.

A téli időszakban tehát 11 000-11 100 körül van a rendelkezésre álló helyek száma – mondta, hozzátéve, hogy tavalyi adatok szerint a leghidegebb éjszakákon se haladta meg a száz százalékot a feltöltöttség.

Czibere Károly azt mondta, a férőhelyek fenntartása évente körülbelül 9 milliárd forintba kerül, ebből 8 milliárd az ellátórendszer működtetése, 540 millió az utcai szolgálatok fenntartása, és 360 millió forint áll rendelkezésre a krízisidőszak többletterheire.

Hozzátette: a krízisidőszakra vonatkozó pályázat eredményes zárult, tehát felkészültek a téli időszakra. Idén először jutott több forrás a mentális állapot javítására és a hajléktalan emberekkel dolgozó szociális munkásokat támogató szupervíziókra – közölte az államtitkár.

Czibere Károly bejelentette, hogy elindul az a régóta várt európai uniós program, amelynek révén – 4 milliárd forintból – mintegy 4000 hajléktalan ember kaphat 2020 végéig naponta egy tál meleg ételt.

A reszocializációról szólva elmondta, hogy 2017-től a szociális törvényben biztosítani fogják külső szálláshelyek finanszírozásának lehetőségét is. Ez azt jelenti, hogy a hajléktalanságból kivezető utak erősítéseként a szolgáltatónak lesz lehetősége a piacon vásárolni albérletet a normatívából – mondta. Hozzátette, hogy a normatíva átcsoportosítása körülbelül havi húszezer forintos albérleti hozzájárulást tud biztosítani majd egy-egy embernek.

A szeptember végén meghirdetett, „elsőként lakhatás” elnevezésű uniós projekt keretében 1,7 milliárd forint áll majd rendelkezésre szintén a kivezetés céljára. E két intézkedés „alapvetően fogja átstrukturálni” az ellátórendszert – jelentette ki az államtitkár.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu