Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Rendhagyó kiállítással búcsúzik a HÉV-től a BKV
A helyiérdekű vasút százharminc éves történetét bemutató tárlat a Földalatti Vasúti Múzeumban várja a látogatókat

A BKV – az 1968-as megalakulásától kezdve – közel 50 évig működtette a helyiérdekű vasutat, 2016. november 1-jétől viszont elkerül a társaságtól a zöld-fehér szerelvények üzemeltetése. A BKV Zrt. egy rendhagyó tárlattal búcsúzik a majdnem 130 éves múltra visszatekintő HÉV-ágazattól, amely október 26-ától látható a Földalatti Vasúti Múzeumban.


Tudta, hogy már majdnem 130 éve használhatjuk a HÉV-et? És azt, hogy egészen 1997-ig nemcsak személyeket, hanem árut is szállítottak a helyiérdekű vasút segítségével? Számos ehhez hasonló érdekességet rejt a HÉV-közlekedés múltja, melyeket most a „Hévvel, lélekkel” című kiállításon ismerhetnek meg az érdeklődők. Október 26-ától a budapesti Deák Ferenc téri aluljáróban található Földalatti Vasúti Múzeumban várja a látogatókat az a különleges tárlat, amely összefoglalja a főváros HÉV-közlekedésének legemlékezetesebb momentumait.

A HÉV-ágazat közel 130 éves múltjából pedig van is mire visszatekinteni, hiszen az első helyiérdekű vasutat 1887. augusztus 7-én adták át, amely a Közvágóhíd és Soroksár között szállította az utasokat. A 19. század végi, rohamosan fejlődő Budapesten ekkor még megoldásra várt a dolgozók rendszeres munkába járásának biztosítása, valamint az élelmiszer fővárosba jutásának lehetővé tétele. A lóvasúti vonalakat üzemeltető Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) kezdeményezésére kapcsolták be a Budapest környéki településeket a városi közlekedés vérkeringésébe, ráadásul már az első évben három fővonal is kiépült.

A BKVT javaslata nyomán megvalósult, új közlekedési lehetőség hamar népszerűvé vált, és már az első esztendőben több mint félmillióan vették igénybe a kötöttpályás járműveket.

Ma már évente mintegy 70 millió utast szolgál ki a négy fővonal (a H5-ös szentendrei, a H6-os ráckevei, a H7-es csepeli és a H8-as gödöllői, a H9-es csömöri leágazással), amelyeknek a működtetése 1968-ban került az akkor újonnan létrehozott, egységes közlekedési vállalat, a BKV felügyelete alá.

Közel 50 éven át a fővárosi társaság önálló közlekedési ágazatként működtette a HÉV-et, amelyet 2016. november 1-jétől a Budapest Helyiérdekű Vasút Zrt. (BHÉV) vesz át. A BKV Zrt. egy különleges kiállítással vesz búcsút a HÉV-ektől, amely október 26-ától látogatható a Földalatti Vasúti Múzeumban. Az érdeklődők rengeteg archív fotót, élethű maketteket és különböző HÉV-relikviákat tekinthetnek meg egészen december végéig. A tárlatot dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes nyitotta meg, emellett az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

Forrás: BKV Zrt. - Budapest.hu​

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu